Milli Vanilli story (1)

Aan de hand van artikelen en interviews op internet( wordt naar gelinkt) heb ik een zo goed mogelijke reconstructie gemaakt ( soms kwestie van het ene woord tegen het andere) van de opkomst en ondergang van een van de populairste acts eind jaren 80’s. Hier is deel 1.

Voor de mensen die niet meer weten wie Milli en wie Vanilli was: Ik ook niet, want het duo bestond uit Fabrice ‘Fab’ Morvan en Rob Pilatus. Het verhaal van amper 10 jaar, maar het het is misschien wel een van de fascinerende drama’s in de muziekwereld. Niet zozeer om het feit dat het een uit de hand gelopen playback-act was, dat gebeurde ook in die tijd toch vaker? Nee, met name om de publieke afgang en dat ze  hun Grammy moesten inleveren. Die krijg je niet zo maar.

In de anonimiteit

En vanwege de dramatische afloop.  Milli Vanilli heerste twee jaar(1988-1990) wereldwijd. De act verkocht naar schatting 46 miljoen platen en had nog zeker een paar jaar door kunnen gaan. Hoewel, Frank Farian, the man with the plan, overwoog al langer om de stekker uit de act te trekken en het duo in de anonimiteit te laten verdwijnen. Als hij dat daadwerkelijk had gedaan, dan had de wereld nog steeds lovenswaardig teruggedacht aan dat duo, net als een andere act van de man, Boney M. Het loopt wat anders, het duo zingt geen noot en de wereld zal dat weten.. Maar hoe heeft het zo’n nasleep gehad?

Ontmoeting

Allereerst, muziek is marketing, en het plaatje is een van de belangrijkste factoren van een succes. En succes moet overtroffen en behouden worden. Het begint allemaal met een ontmoeting tussen Rob en Fab in een discotheek te München. Ze zijn afzonderlijk van elkaar in Duitsland komen wonen. Rob als zoon van een Amerikaans militair en Duitse danseres, Fab vanuit geboorteplaats Parijs op zijn 18e. De twee besluiten muzikaal samen te gaan werken en verdienen wat bij in videoclips. Op het hoogtepunt van roem geven ze een interview over deze periode en het ontstaan van hun samenwerking.  De afsluiter van Rob in hetzelfde interview:”whatever happens in life that doesn’t kill you, makes you stronger”, blijft bizar.

Clive Davis

Hoewel Frank Farian wordt gezien als diegene die hen ontdekte, was dat wellicht eerder Milli Vanilli achtergrondzangeres Jodie Rocco of op zijn minst  Arista-president Clive Davis. Hij attendeerde Frank op het duo, alleen  is het nooit bewezen dat Clive later ook wist dat de twee alleen maar uithangborden waren. Na het uitkomen van het schandaal heeft hij het persen van het debuut ‘All or nothing’ of de US-versie ‘Girl, you it’s true’ laten stopzetten en opdracht gegeven nooit meer een exemplaar te persen, maar dat kan ook op meerdere manieren worden uitgelegd. Wie van de twee dan ook ermee is begonnen,  Frank Farian, een producer met een lang c.v., krijgt carte blanche voor een nieuw project. En als  Rob en Fab zijn kamer komen binnenlopen, op zoek naar werk als danser of zangers (of was het nou ‘zangers’? ), is er geen weg meer terug.Voor geen enkele betrokkene. Alleen voor Frank wellicht, maar die is al verblind door dollars of in die tijd nog Deutsche Marken…

Deel 2 >

Deel 3 >

Advertenties