Milli Vanilli story (3 en slot)

Aan de hand van artikelen en interviews op internet( wordt naar gelinkt) heb ik een zo goed mogelijke reconstructie gemaakt ( soms kwestie van het ene woord tegen het andere) van de opkomst en ondergang van een van de populairste acts eind jaren 80’s. Hier is  deel 3, en tevens het slot.

Als het duo  net het hoogst haalbare haalt in de muziek door een Grammy te winnen, wordt hiermee meteen de ondergang van de band ingezet. Het is Charles Shaw die als eerste de Wikileaks uithangt Hij vertelt aan reporter John Leland van de New York Times dat Rob en Fab niet meer dan de buikspreekpoppen van producer Frank Farian zijn. Hij is immers diegene die als eerste  ‘Girl you know it’s true’ heeft ingezongen. De geruchten worden daarna steeds sterker dat Charles niet zomaar wat heeft verteld, mede omdat in 1989 de band al eens was blijven hangen tijdens een optreden. Ook begint het steeds meer mensen op te vallen dat Rob en Rob een  Frans en Duits accent hebben dat niet op de platen te horen is.

Verstoppen is zinloos

Het omen voor het duo komt met het nummer ‘Keep on running’, (dat trouwens de exact dezelfde beat heeft als ‘Cult of Snap’ ) en is akelig voorspellend. Rond de release van dit nummer wordt het duo ontmaskerd en verstoppen is vanaf dan zinloos. Want het is Farian die (nadat achtergrondzangeres Jodie Rocco al naar de pers is gelopen) op 12 november 1990 toegeeft dat het een grote nep-act is geweest. De pijlen worden vooral op Rob en Fab gericht en dat leidt een paar dagen later tot een emotionele persconferentie. Het gevolg van deze bekentenis is groot. Ze moeten hun Grammy’s inleveren. Een muzikale schande, Rob en Fab zijn aangeschoten wild.

Real Milli Vanilli

De bekentenis leidt ook tot een enorm aantal rechtszaken met als resultaat dat mensen hun geld kunnen terugvragen. Frank koopt deze claims af voor, naar eigen zeggen, 400.000 dollar. Buiten dit financiële debacle gaat het commercieel in sneltreinvaart downhil voor Frank Farian en het duo. De naam Milli Vanilli is besmet.’Keep on running’, eigenlijk bedoeld voor het tweede album ‘van’ het duo,  gaat gauw in de recycling.  En om zijn project toch nog iets te redden, zet Frank The Real Milli Vanilli op, bestaand uit de echte zangers  en zangeressen Brad, John en de zusjes Rocco.

Try ‘N’B’ en No Mercy

Zij worden aangevuld met een paar nieuwe bandleden die later als het nieuwe project Try ‘N’B’ weer een Milli Vanilli doen met opnieuw gerecyclede nummers. Net als The Real Milli Vanilli  mislukt dat volledig. Dat recyclen is trouwens Frank’s specialiteit want áls je luistert ondek je dat  de hits ‘All or nothing’ en ‘Baby, don’t forget my number’ voor een groot deel dezelfde beat hebben.  Datzelfde geldt ook voor  ‘Girl I am gonna miss you’ en ‘When I die’, dit zijn vrijwel identieke nummers met alleen andere tekst. Dat oude werk van Milli Vanilli wordt inderdaad pas een hit door No Mercy, na La Bouche ook zo’n projectje van Frank.

Rob gaat eronder door

Frank is er goed vanaf gekomen. Rob en Fab vangen de grootste klap op en krijgen daarna geen voet meer aan de grond. Onder hun eigen naam gaan ze nog verder , maar de cd ‘Rob and Fab’ verkoopt vanzelfsprekend voor geen meter, 2000 (!) exemplaren. Het is dan al  duidelijk dat vooral Rob zwaar lijdt onder deze publieke afgang en het verlies van vrijwel alles. Het gaat dan ook steeds meer bergafwaarts met de man. Verslaafd aan het succes dat er niet meer is, raakt hij steeds meer verslaafd aan drugs en alcohol. Dat leidt in 1991 al tot zijn eerste zelfmoordpoging. In de jaren erna raakt Rob in een zware depressie.

Op het dieptepunt van zijn leven  is daar Frank Farian weer die dan weer opduikt. Hij staat Rob bij in zijn strijd tegen zijn verslaving. Het afkicken lijkt te lukken en een opgekrabbelde Rob gaat samen met zijn maatje Fab en Frank Farian weer de studio in om te werken aan hun comebackalbum ‘Back and In Attack’. Het moet de wederopstanding worden van het duo en in het bijzonder Rob, maar het loopt anders. Op 2 april 1998 wordt Rob  dood aangetroffen in een hotelkamer in Frankfurt nadat hij een overdosis drugs en alcohol heeft genomen.

Grootste slachtoffer

En zo eindigt het verhaal van een van de succesvolste acts van de jaren’80 in een drama. Fab treedt nog regelmatig op in diverse televisieprogramma’s om zijn kant van het verhaal te doen. Hij werkt hard aan een solocarrière en heeft een paar geleden nog meegedaan aan een project waar allemaal ‘vergeten’ tv en muzieksterren met hun piek in de 80’s en 90’s’ nog een keer kwamen opdraven…playbackend. Terwijl iedereen al bijna 25 jaar zijn straatje aan het schoonvegen is, inclusief Frank , is Fab zijn maatje Rob nooit vergeten. Hij nam voor zijn soloalbum ‘Love revolution’ het nummer ‘It’s your life ‘op, een ode aan zijn beste vriend. Wellicht het grootste slachtoffer van het hele verhaal.

 < Deel 1

< Deel 2

Advertenties