Voor de verandering: Solomon Burke


Voorspellende gaven of voorgevoel, Solomon Burke heeft het. Of beter gezegd, had het. Zijn wellicht laatste interview in 2010 heeft als kop Solomon’s quote ‘I’ll sing as long as I have breath’. Minder dan 2 weken later overlijdt hij op Schiphol. Hij is op dat moment op weg naar een nieuw optreden met de Dijk, maar de innige samenwerking zal bij dat geweldige album ‘Hold on tight’ blijven,voortkomend uit dat optreden in juli 2007.

Covers

Solomon is ondanks de titel ‘Bishop of soul’ een laatbloeier geweest. Maar met ‘A change is gonna come’ zet hij in de 80’s dan ook voet op Nederlandse muziekbodem, Treffend is dat dit met een cover van Sam Cooke gebeurt. Zelf tot dan geen enorme hits op zijn naam, is zijn eigen werk vooral bekend door uitvoeringen van anderen. Bijvoorbeeld door de Blues Brothers. Door de soundtrack van de film wordt ‘Everybody needs somebody’,  samen geschreven met Bert Berns en Jerry Wexler, zijn bekendste plaat.

Verandering

Ondanks dat zijn werk daarna ook opduikt in bekende films als Dirty Dancing en The big easy’, blijft hij dan ook een van de meest ondergewaardeerde soulartiesten. Op ‘A change is gonna come’ vraagt hij af wanneer die verandering dan gaat komen. Die komt er. Zijn naamsbekendheid wordt steeds groter, en het zichtbare antwoord op deze vraag is er dan vijftien jaar later. Net na de eeuwwisseling bereikt Solomon zijn muzikale piek.

Erkenning

Want na een ontmoeting met Andy Kaulkin, eigenaar van Fat Possum Records, krijgt hij de mogelijkheid een album op te nemen dat de toepasselijke naam ‘Don’t give up on me’ mee krijgt. Het maakt enorme impact en levert Solomon zelfs een Grammy op. In een interview uit 2008 stelt hij dat de uiteindelijke erkenning  fantastisch is, maar indrukwekkender is voor hem dat hij voor het eerst een cheque vanwege de royalties kreeg.  Dus ook financiële erkenning. Voor de verandering.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s