Zeitgeist: Tijdsbrug


Even een meer persoonlijk nootje op deze site. Mijn vader is in de 80’s gek op fotografie, net als ik nu. Na elke Vaderdag en verjaardag wordt zijn camera groter, beter en zijn verzameling cameraspullen weer uitgebreider als hij weer een zoomlens of ander accessoire voor zijn camera krijgt.

Na elke vakantie, elke gelegenheid, zit hij uren aan de tafel de negatieven te knippen, keurt hij ze in een scanapparaat, om ze daarna in een diaraampje te doen. Monnikenwerk. Maar hij gaat er helemaal in op. Het is passie. Het levert later, zowel voor hem als ook voor ons, vele avonden plezier op als zijn foto’s op een groot doek worden geprojecteerd. Ondertussen stapelen de diabakken zich op.

Maar na zijn plotselinge overlijden blijven de bakken met meer dan duizend dia’s onaangeroerd, hulpeloos staan. Ze worden voorzichtig opgepakt als er een verhuizing plaatsvindt. Daarna worden er weer  nieuwe lagen stof gecreëerd. En geen nieuwe dia’s meer.

We kijken voortaan de foto’s enkel in albums, op papier, en de bakken verhuizen mee. Niet meer dan dat, ze blijven op de nieuwe plek staan. Geregeld, vaak net na diezelfde verhuizing,  is er toch weer even een sterke opwelling van nieuwsgierigheid, een vlaag van nostalgie, en wordt er een toekomstige avond gepland waar ik samen met ma de dia-avond van vroeger nog een keer ga herleven. Maar er is altijd wel een excuus om dat niet te doen. Het is anders, het is niet meer hetzelfde. Druk. Tijden veranderen. Wij veranderen. En dat is ook met de techniek.

Want dia’s en fotoalbums krijgen langzaam een digitale variant. Net als de mens, raakt apparatuur, techniek en kennis verouderd. Als ik weer eens naar de diabakken, de projector, de snoeren kijk en vergeefs zoek naar een plek om de dia’s te projecteren, moet het anders.

Er moet pronto zo’n scanapparaat komen dat meteen ook de dia’s digitaal kan opslaan. Die aanschaf, een paar jaar geleden, geeft een boost. De oude dia-avonden herleven een korte tijd later even weer als ik, samen met ma,  door de dia’s kijk. Het lijkt net alsof pa bijna ons hele leven samen, elk detail, op de dia heeft gezet. Of hij een voorgevoel heeft gehad.

Na elk stuk historie en nostalgie, drukt ma op de knop en slaat deze herinnering op. Elke dia. Wanneer er tijd voor is. Monnikenwerk. Maar met elke druk op de knop, komt er weer een foto van pa het digitale tijdperk binnen. En zo ontstaat er tijdens die hernieuwde ontmoeting met het verleden en de daaropvolgende verhalen, ondertussen een uitgebreid digitaal archief.

Als ik een jaar later die enorme rij foto’s op mijn beeldscherm zie, besluit ik ze digitaal iets op te poetsen. De vale 80’s kleur iets aandikken, hier en daar iets scherper maken, soms wat bijsnijden. Maar alleen het hoognodige, pa’s werk moet zoveel mogelijk in tact blijven.

Zo zijn, vandaag precies 32 jaar na zijn overlijden, een paar van pa’s foto’s  de illustratie van dit wereldwijd gelezen bericht.  En nu kijkend naar zijn oude camera, voelt het alsof het werk van pa is afgemaakt. Met dit is er een tijdsbrug tussen nu en 1985 gecreëerd.  Het is een creatief één tweetje met pa, een betere ode is er niet.

 

Advertenties

2 gedachten over “Zeitgeist: Tijdsbrug

  1. Ha Maurice, leuk weer van je te horen. Het zal aan het apparaat, maar ook aan de foto’s zelf kunnen liggen. Zelf heb ik een Rollei scanner er voor aangeschaft, werkt ok. Wellicht kun je het resultaat verbeteren met wat online programma’s, voor wat klein poetswerk.

  2. Heel herkenbaar…mijn ouders hebben ook nog stapels van die dias liggen…en die worden zelden bekeken…eigenlijk bijna nooit..
    Nu heb ik ooit een aantal jaar geleden ook geprobeert om ze digitaal te maken met zo’n apparaat maar vond ik de kwaliteit tegen vallen…
    Hij maakte van sommige kleuren een andere kleur…bv zwart kreeg ineens paarse vlekken…
    Het kan natuurlijk ook zijn geweest dat deze ‘negatieven copieerder’ (zoals op de doos staat) van het merk ‘Zolid’ niet goed werkt?

    Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s