Alfred Hitchcock’s late klassieker: The trouble with Harry


Alfred Hitchcock kennen we allemaal van zijn filmgenre suspense en iedereen heeft zijn/haar favoriet. Die van mij is een opvallende: The trouble with Harry, een voor Alfred bijna dodelijk filmexperiment, gefilmd in Vermont. Met haar zwarte humor valt de film een beetje buiten de boot ten opzichte van zijn andere werk, al is hij het later ook met ‘Psycho’ van plan.  Doet hij niet, mede doordat ‘Trouble with Harry in de 50’s zelf flopt. En alles wat hij maakt is al comedy, stelt Alfred later. Maar als je de humor van ‘The trouble…’ niet deelt, dan wordt het wel een lange zit.

Philip Truex

Een van de bekendste plotlines van de film is dat ‘ the trouble with Harry is that…he’s dead’. Goede samenvatting, bespaart veel tekst en analyses.  Want dat Harry dood is,  is met name erg vervelend voor verschillende inwoners van een klein stadje die op een warme dag maar met het lijk blijven slepen. Acteur Philip Truex speelt het lijk dat maar liefst drie keer wordt opgegraven in de film, maar ondanks het legendarische plot, wordt het niet echt een glansrol voor hem.

Zoals Alfred in zijn interviews over de film zegt: “Never mess about with a dead body — you may be one…” Want eerst is Philip nog blij als hij de titelrol krijgt, maar als blijkt dat hij geen enkele regel tekst heeft en ook niets hoeft te doen, neemt hij het zwaar op en ziet het als een symbolisch einde van zijn acteercarrière.  Hij begint een tuincentrum en zal nooit meer acteren na deze film.

Shirley MacLaine

Elke einde heeft weer een begin, want compleet tegenovergesteld van Phillip, is de film ook de doorbraak van Jerry Mathers en het acteerdebuut van Shirley MacLaine.  Ze wordt ontdekt op Broadway als producer Herbert Coleman in het publiek zit en zij invalster is voor Carol Haney.  Shirley krijgt de rol en wordt eating buddy’ van Alfred, Had trouwens ook Grace Kelly kunnen zijn geweest, maar die kan niet ten tijde van de opnames. Eerste keuze John ‘Dynasty ‘ Forsythe verschijnt wel in de film, gebaseerd op een verhaal van Jack Trevor Story.

De vijf verdwenen films van Alfred

Het script van de film is gebaseerd op zijn gelijknamige verhaal van van vijf jaar eerder, waarvan de rechten door Alfred op een veiling worden gekocht. De film zelf wordt verre van een succes, tot teleurstelling van Afred zelf die ‘ The trouble with Harry’  altijd tot zijn favoriet rekent. Maar het (postume) succes komt er veel later wel, als de film zo’n vijftien jaar na release  een van de ‘vijf verdwenen films’ van Alfred wordt.  De film wordt samen met o.a ‘Rope’  en  ‘Vertigo’ uit de roulatie gehaald. Ze keren pas  na een heel lang verhaal in 1984, vier jaar na zijn Alfred’s overlijden,  weer terug voor het publiek en zijn klassiekers vandaag.

Cameo

Net zo klassiek als de cameo’s van Alfred. Net als in Psych het een sport de ananassen te spotten, maken filmliefhebbers er een sport van Alfred te spotten in zijn eigen films. Bedoeld als een soort handtekening,  wil hij  echter niet dat zijn films hierom gaan draaien. Daarom verschijnt hij steeds vroeger in de film zodat het publiek weer op de film kan concentreren. Want een cameo is niet belangrijk. Zoals Afred zelf ooit zegt:” To make a great film you need three things – the script, the script and the script’.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s