Joy en Big fun: Inner city


In de muziekwereld worden personen vaak met elkaar verwisseld. Ann Saunderson las bijvoorbeeld voor de zoveelste keer in een bio dat ze onder de naam Ruth Joy  de zangeres van Krush was geweest. Wist ze niets van. Joy? Ze heeft in die tijd juist Big Fun met Inner City.

Dubbel Joy

Had Ann wat gemist?  Even kijken, Krush bestond uit onder anderen uit Marc Gamble en Mark Brydon(later Moloko) achter de schermen en zangeres Ruth Joy op de voorgrond. Ah,  dat is geheel iemand anders,  maar ook Ann moet toegeven dat de beide dames qua artiestennaam wel wat op elkaar lijken.

Want terwijl het Britse Krush ( en met name ‘House Arrest’) een 80’s vaandeldrager in de Europese house wordt,  is Ann vele kilometers verder te vinden, in Detroit’s housescene, onder haar toenmalige (artiesten)naam Karen Joy. Enkele jaren geleden is dit nog een keer uitgelegd en definitief weerlegd door Ann.  Opgelost.

London, Detroit, Paris

Enige overeenkomst tussen de twee dames is dus de housescene, het verschil zit hem al  in standplaats Londen en Detroit. Via deze brug komen we meteen een van de beste housetracks tegen,  de klassieker ‘Big Fun van Inner City. Dat is het project van Ann’s toenmalige man Kevin Saunderson, een van de housepioneers in Detroit.

En van Paris Grey, de zangeres die het boegbeeld wordt op de grootste hits van dit project. Ann blijft net als Arthur Forest en James Pennington bij dit project wel op de achtergrond, maar heeft een belangrijk aandeel in het schrijven van de latere nummers, zoals ‘Pennies from heaven’.

Winterslaap

De grootste hit, ‘Big fun’ wordt echter door Paris geschreven op weg naar haar eerste ontmoeting met Kevin. ‘Big fun’ maakte daarna snel impact in 1988, maar de plaat galmt nog ver in de 90’s na. Het wordt een basis voor heel veel  en nog meer. Ook van de groep zelf, zoals ‘Good life’ Samen met voorganger ‘Big fun’ is het een inspiratie voor de succesvolle opkomst van de techno begin 90’s en andere stromingen. Ruth Joy en Krush zijn ondertussen dan allang verdwenen, zij worden een aantekening in  muziekhistorie.

Dat lijkt Inner City ook te worden, wellicht ten opzichte van van Krush meer een stuk onderstreepte tekst. De act  begint in 1995 aan een lange winterslaap als Paris zich gaat richten op haar gezin, maar ontwaakt in 2011 met Ann (nu ook) als zangeres. Dat resulteert in de toepasselijke single ‘Future’ maar het nieuwe, (officieel Kevin Saunderson feat.) Inner City genoemd, houdt het in 2012 bij de basis. Niet alleen qua sound, maar ook met de terugkomst van Paris. En zo is de hele Inner City familie dus helemaal terug. Waarom? Omdat het nog steeds the good life, joy en big fun is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s