Robert Miles: ‘I realized that my feelings had been conveyed through my music’


Soms zijn de verhalen achter platen net zo mooi als de plaat zelf.  Want muziek is een drive. Muziek is een uiting. Zo ook al van jongs af aan bij de relatief onbekende dj Roberto Consina, later veel bekender als Robert Miles.

Muziek is ook inspiratie

Maar nog als Roberto,  bouwt hij begin 90’s  zijn eigen studio in Fagana, Italië. Zijn vader is net op vredesmissie geweest in het nu ex-joegoslavië. Die simpele benaming voor een huidig aantal onafhankelijke landen,  geeft meteen aan hoe vernietigend deze laatste oorlog op Europees continent is geweest. Zijn vader heeft vele foto’s gemaakt en als Robert de foto’s ziet van onschuldige kinderen in een machteloze en vreselijke situatie, voelt hij dat hij er iets mee moet doen.

Muziek vertelt een verhaal

Als hij terugkomt van een lokale dj-set begint hij meteen te werken aan het nummer dat uiteindelijk zijn doorbraak zal worden. Het instrumentale nummer vertelt het verhaal van de oorlog en de piano neemt de luisteraar bij de hand. Het nummer is bij mij vanaf het eerste moment dat ik het hoorde blijven hangen. Het brak naar mijn gevoel met vele toenmalige standaarden in muziek,  het loopt al meteen  voor op wat de komende jaren komen gaat.  Maar iets nieuws bekent ook uittesten.

Muziek is een medicijn

In Italië speelt Roberto het nummer voor het eerst als begin van zijn dj set nadat zijn voorganger met een stampende beats net zijn draaitafel heeft verlaten. De overgang is groot, maar Roberto’s verbazing is groter als het nummer, eenmaal op gang, volledig wordt opgepakt door het publiek.  Zoals hij zelf zegt in hetzelfde artikel: ‘I realized that my feelings had been conveyed through my music’. Zijn muziek doet iets met zijn publiek.

Een half jaar later,  in de hele wereld inmiddels bekend als Robert Miles, gebruikt de  de dj  het nummer als afsluiting van zijn set. Niet alleen als toegift, maar ook als een soort ‘cooling down’ zodat het publiek weer rustig achter het stuur gaat zitten. Het beste bewijs dat  het hem gaat om het publiek en niet om Robert(o) de popster.

Muziek spreekt

Na zijn grote succes met ‘Childeren’ en het debuutalbum, staat hij alleen als silhouet op  nieuwe album ’23 am’. In een van de weinige interviews in die periode gaat hij daar op in. “There is one thing that I really don’t like – which is that people think that I always wanted to be a pop star, or that I love being a pop star, which is absolutely not true. I really don’t want to play the pop star system – I don’t feel myself as a pop star or think of myself in a commercial way.’

Roberto is wars van de popcultuur, en ook als Robert kiest hij verder voor de achtergrond en is hij niet dol op foto’s te staan, weer een optreden bij allerlei Top of the Pops-achtige programma’s.  De muziek spreekt,  ook als  het geen tekst heeft.  Gisteren overleed Robert Miles op 47-jarige leeftijd na langer ziek te zijn geweest en na het vernemen van dat bericht, wordt door  iedereen dat ene nummer genoemd. Robert heeft zijn muziek laten spreken, dat is zijn grootste legacy.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s