‘Zaleilah’: die zomerhit die niemand kent


Een kenmerk van  de zero’s was ook de sterke opkomst van Roemeense muziek in de Nederlandse hitlijsten, of het nou zomerhits zijn of niet.  Inna lukt het, Edward Maya lukt het, alleen het Roemeense Mandinga lukt dat niet. De Latin-band mist de Europese (zomer)boot. Terwijl het best lekker gaat met de band. In eigen land dan.

Elena 2

Na een valse start( al kort na de oprichting verlaat eerste zangeres Elena Gheorghe de band), gaat de band verder met Elena 2( Elena Ionescu).  Die ziet daarna haar voorganger en naamgenoot  succesvol solo gaan  met een deelname aan het Eurovisie songfestival in 2009 en met dat platform later een hit(ook in NL) scoren met ‘Disco romancing’.

ESF

Als Mandinga in 2011 de leadsingle  “Zaleilah’ van het vijfde album ‘Club de Mandinga’ uitbrengt, is daar de kans op Europees succes. Er wordt een clip opgenomen in Dubai met weinig verhaal, maar zomers is het wel. Op basis van succes in eigen land, dienen ze het nummer een half jaar later in voor het nationale songfestival.  Ze winnen met een dubieus randje. Meerdere juryleden zijn verbonden aan de platenmaatschappij van Mandinga, maar deelname aan het ESF komt niet in gevaar.

Timing is everything

Hoewel Elena 2 met band het aanzienlijk beter doet dan Elena 1 solo op het songfestival (plaats 12 om 19 in de finale), wordt de plaat Europees niet opgepakt. Ondanks alle ingrediënten voor een zomerhit aanwezig, wordt het hem niet. Wellicht is het de timing.  Met mei 2012 is op zich niets mis, maar gezien de alweer vervlogen (West-)Europese populariteit van de Roemeense acts, net drie jaar te laat.

Advertenties