Diesel: Samantha wordt maar niet oud


Vorige week besprak ik met een van mijn oud-reisgenoten de mogelijkheid om weer terug te gaan naar China.  Nog steeds enthousiast over de vorige keer, zijn we tijdens de korte conversatie het volkomen eens dat de recente reis te kort en in een te klein gebied is geweest .

Tijdloze Samantha

Of we terug gaan naar China, zal  pas laat in het jaar worden beslist. Maar al snel komt ‘Going back to China van Diesel in me op.  Grappig genoeg een hit in Japan trouwens. Hoe dan ook, deze band ken ik vooral van een van de leukste platen uit de 80’s, namelijk ‘Samantha’ , een plaat dat in 1988 een vrij anoniem bestaan heeft in de top 40. Zal best, de plaat verhuist bij mij met de tijd mee van vinylsingle, cassettebandje, cd naar nu mp3. Samantha lijkt niet ouder te worden.

Pim Koopman

Ken ik dan een Samantha? Nee, dat niet zo, het is gewoon een lekkere meezinger.Niet meer dan dat.  In de 80’s heb ik dan ook geen idee dat de band al een brede historie heeft met producer en drummer Pim Koopman (ex- Kayak) en zanger-gitarist Rob Vunderink als oprichters. Zo weet ik ook niet dat de band, bestaand uit oorspronkelijke studiomuzikanten voor onder anderen Maywood, kort na de oprichting dicht bij een Amerikaanse doorbraak zijn.

Manage the manager

Het blijft helaas bij die ene hit “Sausalito Summernight Dan heeft fundament Pim de band al verlaten. Tja Pim, hij verlaat ooit door manager Frits Hirschland de groep Kayak, en ook Diesel krijgt met managerproblemen te maken. Het speelt ook meteen een rol waarom Diesel nooit die doorbraak krijgt in Amerika. Het hoopvolle begin krijgt namelijk een naar staartje.

Manager Lloyd Segal verdwijnt met voorschot en roaylities, terwijl het beoogde doorbraakalbum ‘Unleaded’ nog moet worden opgenomen. Na financiële teneur en vele bandwisselingen én er op het album geen tweede grote hit staat,  klapt zowel de droom als de band uit elkaar. 

Voortdurende comeback

Om op die vrijdagmiddag in ’88 terug te keren op mijn radio.  Met dat geweldige nummer. De carrière en de bandbezetting van Diesel verloopt daarna ook net zo grillig als daarvoor, vooral als er daarna ook geen nieuwe hit in zit.  Comebacks en line-ups volgen elkaar op, terwijl ondertussen twee leden van de originele line-up, Pim Koopman en Frank Papendrecht vlak(een week) achter elkaar overlijden op dezelfde 56-jarige leeftijd. Toch is met hun  overlijden het geen einde verhaal voor Diesel.

Nee integendeel. Terwijl  het  ‘Going back to China’ een serieuze optie voor mij persoonlijk is voor dit jaar, heeft de band recent al een eigen comeback  gemaakt. Sinds vorig jaar is Diesel (al)weer terug met de twee andere originele leden Mark Boon en Rob Vunderink als fundament. Zo bewijzen de twee dat de band net zo onsterfelijk en tijdloos is als Samantha’. Ze wordt dus nooit te oud. Net als de platen van Diesel. Zeg dus nooit nooit, dus ook niet tegen een reis naar China.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s