Hans de Booij: Wellicht met ‘Pim’ het Balkenende-effect


Lang niet meer van gehoord, Hans de Booij. De man scoort in de 80’s met ‘Thuis ben’ en  vooral ‘Annabel’ een paar grote hits en verdwijnt daarna weer op de achtergrond. Het is wederom  het verhaal van een artiest die voor altijd veroordeeld is tot die ene hit. Relax,  komt goed. Laten we eerst even een rewind naar de 80’s doen.

Ziek van Annabel

Andere tijd, het  gaat dan best hard, naast die ene hit scoort Hans nog een paar hits met zijn debuut.  Maar het publiek wil daarna vooral  ‘Annabel’ en dan kan het twee kanten op. Veel artiesten kiezen voor het schnabbelcircuit en gaan de hit tot de laatste druppel uitmelken.  Dan optie twee, die van Hans: die zingt het nummer jarenlang niet meer.

Het nummer ‘Annabel’ geschreven door Herman Pieter de Boer met de muziek van Boudewijn de Groot, wordt hem in de 80’s aangeboden en is een grote factor in het succes van zijn debuutalbum. Maar het nummer wordt niet alleen zijn doorbraak, het breekt hem ook gigantisch op.  Hij krijgt zo’n aversie tegen het nummer, dat hem dit zelfs lichamelijke klachten oplevert.

Na Annabel, is er Pim

Langzaam komt Hans daarna in een vicieuze cirkel terecht en raakt aan lager wal. Er volgt een opmerkelijke aaneenschakeling van levensgebeurtenissen, maar hedendaags heeft hij zijn leven weer aardig op orde. Hij is boeddhist en is naar eigen zeggen genezen van de ‘Annabel-ziekte’. Hij geeft in december vorig jaar een interview in de Nieuwe Revu,  een opmaat naar zijn nieuwe single.

Want precies vijftien jaar na een van de meest onstuimige periodes in de Nederlandse parlementaire geschiedenis, komt Hans met het nummer ‘Pim’. Hij schreef het nummer nadat een vriend van hem een nieuwe buurman kreeg. Ja, inderdaad, de dierenvriend  die de democratie overhoop schoot en het verdere verloop van de (parlementaire) geschiedenis enorm heeft beïnvloedt.

Zoeken naar een alternatief

Het verhaal is helaas bekend, frisse nieuwkomer is de cola voor een vastgeroeste elite dat  in 2002 wordt overvleugeld. De kiezer, losgeweekt, zweeft alle kanten op, met name naar Leefbaar Nederland. Deze aanhang zweeft ook achter de extroverte lijsttrekker aan als deze een nieuwe partij opricht, na een  verkeerd gevallen interview in de Volkskrant en de ‘Nacht van Pim’. De populariteit  en de onstuitbare opkomst van Pim kent echter een dramatische afloop. En dat net op de dag dat zijn LPF in de peilingen de grootste wordt en Fortuyn potentieel premier is.

De lamgeslagen kiezers willen hoe dan ook  verandering. Maar als de mensen in het stemhokje staan, slaat de twijfel toe.  Men kiest naast het sterk gehavende LPF, ook massaal het CDA en daarmee de ietwat saaie Balkenende als het redelijke alternatief. Echter zonder de grote leider, rollebollen de snel bij elkaar gezochte LPF-kamerleden al snel met elkaar over de grond om de macht en ontploft Balkenende I al snel.

Balkenende-effect

Geschiedenis herhaalt zich vaak. In 2012 stond al in diverse media een klein, al vergeten berichtje over  CDA-leider Sybrand Buma, die wel eens net als zijn voorganger Balkenende heel verrassend uit de hoek zou kunnen komen bij de volgende verkiezingen. Zelf vind ik dat ruim een week voor de verkiezingen en het huidige politieke klimaat een niet geheel ondenkbare voorspelling,  en dat is het in ieder geval al een iemand met me eens. Ja, Buma.

Van Hans weet ik het niet. In ieder geval verschijnt  Hans met al het aankomende verkiezingsgeweld  begin dit jaar plotseling weer op de Nederlandse tv.  Het nummer is natuurlijk goed getimed en na plaatsing op diverse media begint de ‘buzz’ te groeien. Over het nummer zegt hij in hetzelfde Nieuwe Revu-interview: ‘Je kunt je afvragen of het goed is om tien weken voor de Tweede Kamerverkiezingen met een liedje over Pim Fortuyn te komen. Maar het zou ook weleens grandioos kunnen worden.’

Waarom niet? Een onverwacht succes, zoiets als het Balkenende-effect, dat gunnen we Hans van harte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s