Bingo Players: voor altijd in het meervoud geschreven


Soms kom je klasgenoten tegen van meer dan twintig jaar geleden, en kun je de naam niet meer herinneren.  Het vervaagt.  En dan uit het niets, herinner je datgene of diegene weer, door een nieuwsbericht bijvoorbeeld.  Zo herinner ik me een paar jaar geleden weer,  dat begin 90’s  bij een bepaald vak (dat weet ik dan niet meer) op de middelbare school die rustige,  gewoon onopvallende jongen naast me zat.

Muziekliefhebber

Zijn naam is Paul Bäumer. We zitten gewoon naast elkaar omdat dit zo uitkomt, weten nagenoeg niets van elkaar en de sporadische gesprekken gaan voornamelijk over dat ene vak.  Achteraf gezien, blijken we best meer gespreksstof te hebben gehad.  Hij is in die tijd net zo’n grote muziekliefhebber als ik.  Zo knutselt die rustige jongen in zijn vrije tijd op zijn kamer met ProTracker, mix software.

Hook

Dit programma zorgt ervoor dat hij Maarten Hoogstraten ontmoet.  De twee beginnen samen te werken en allerlei ideetjes uit te werken.  Maarten vertelt in de korte bio dat hun nummer vrijwel altijd met een ‘hook’ begint, een stukje dat in je oor blijft hangen.  En op dat gebied is de act origineel. Bingo Players hebben duidelijk de voorkeur voor minder voor de hand liggende tracks,  voor vergeten platen uit de 80’s en 90’s.  Zo  ziet Maarten op VH1 Brenda Russel’s ‘Piano in the dark’ en dat leidt tot ‘Cry’.

Exportproduct

Op dezelfde manier wordt ‘Feel good, party time’ van J.R. Funk & The lovemachine omgebouwd tot de grootste hit ‘Get up (Rattle)’. Met die laatste plaat scoren Maarten en Paul een nummer 1 aan de overkant.  Dat is een enorme prestatie als Nederlandse act. Na jaren lang tracks maken, ideeën uitproberen en de stap naar achter de dj-tafel te hebben gemaakt, zijn Bingo Players  in 2013 een echt Nederlands exportproduct geworden.

Doorgaan

Echter,  Paul wordt in juni van datzelfde 2013 ziek en er wordt bij hem kanker geconstateerd.  Er volgt nog een periode van hoop, maar al in oktober gaat het slechter met hem en overlijdt hij in december van dat jaar.  Maarten twijfelt daarna lang of hij  door moet gaan. Dat doet hij,  het is immers  de wens van Paul.

Maarten laat de naam van de act dan ook in het meervoud staan, en met een database aan kant en klare tracks en ideeën blijft de invloed van Paul hoorbaar.  Op dit moment tourt Bingo Players in samenwerking met de Canadese organisatie Fuck cancer door de US.  Want net als een goede hook, kan die kreet niet vaak genoeg worden herhaald.

vastleggen-in-volledig-scherm-29-11-2016-015155

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s