Echte journalist: Jip Golsteijn


Elke morgen is er op tv zo’n wakkere ochtendshow waar ook iemand luchtige berichtjes opleest uit de krant of  andere media. Die je zelf ook al hebt gelezen. Zo’n berichtje wordt regelmatig afgesloten met  een onbeduidende quote van iemand  op Twitter. Maar zit de kijker te wachten op de wereldvisie van een @Janneke mét nummer?  In ieder geval ik niet.

Popscore

Tweets van anonieme mensen die niet letterlijk betrokken zijn bij het nieuwsfeit, voegen  helemaal niets toe aan een nieuwsbericht. Dat zie ik waarschijnlijk anders,  want zelfbenoemde mediajournalisten leuken steeds meer prutrubriekjes, krantenartikelen en andere media met nietszeggende tweets op. Heeft geen enkele toegevoegde waarde. Hoe zou bijvoorbeeld muziekjournalist Jip Golsteijn het  hebben gevonden, als hedendaags zijn  Popscore-artikelen  uit Telegraaf zouden zijn voorgelezen met een tweet van @Jannekezoveel  als duiding?

Meest gedreven muziekjournalist

Jip zou er niet wakker van hebben gelegen, zou het niet serieus hebben genomen, denk ik. Beetje copypasten met een paar waardeloze quotes was niet zijn vorm van journalistiek.Hij was namelijk de beste en het meest gedreven muziekjournalist in Nederland. Met fascinatie voor muziek en film schrijft hij journalistiek topwerk.  Met een fenomenale kennis en op zijn eigen manier, heeft de man in zijn leven meer dan 3000 sterren geïnterviewd. Zijn brede interesse doet hem praten met de Rolling Stones maar ook met The Cats aan de andere kant van het muzikale universum. Jip was namelijk groot bewonderaar van de toenmalige palingsound.

Jip of Janneke

Jip stelde ooit in een interview  met Rik Zaal dat hij het zielig vindt dat de huidige jeugd zoveel artiesten uit de 50’s en 60’s hebben gemist die daadwerkelijk impact hebben gemaakt en de basis voor de huidige muziekwereld hebben gelegd. Hij zegt daarmee dus dat je in de journalistiek verder moet kijken. Dat je het heden begrijpt als de geschiedenis kent. Kortom, een duidende afsluiting van dit bericht. Het is het verschil tussen  Jip en  @Janneke (met een nummer en nog wat toegevoegd) .

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s