Jon Secada en Gloria Estefan: Gouden Cubaans duo


Jon Secada’s  ‘Angel’ is een van de laatste wapenfeiten van hem in Nederland, meer dan twintig jaar geleden. Maar waar is Jon? Hoewel hier vergeten, is hij aan de overkant van de oceaan nog steeds actief. Dat ondanks zijn tergend langzame site op het moment dat ik dit schrijf. Maar Jon is er, gezellig, laten we Gloria er ook maar meteen bij halen.

Miami Hialeah

Nee,eerst Jon. Als kleine Juan met zijn ouders gevlucht uit Cuba, groeit hij op in Hialeah. Dat is een stad dicht bij Miami waar de grootste Cubaanse gemeenschap zit.  Lopen we even over een bruggetje de 80’s  in. Want dan zijn er in Miami de eerste successen voor de Cubaanse artieste Gloria María Milagrosa Fajardo García, maar gelukkig mogen we later Gloria Estefan zeggen. Ook met haar ouders gevlucht, wordt ze zangeres van The Miami Soundmachine van latere echtgenoot Emilio.

Gloria, de band en Jon

Langzamerhand wordt MSM haar begeleidingsband. Met het album ‘Let it loose’, hier bekend als ‘Anything for you’, gaat haar solocarrière los. Gloria (en band) scoren in 1989 over de hele linie, dus ook op het podium, uitermate goed. En daar komt Jon het verhaal weer binnenlopen. Gloria heeft namelijk nog een achtergrondzanger nodig.  ‘Ach’, stelt Emilio, ‘laat Jon ook eens een keer zingen’. Dat doet hij en valt meteen op.

Rollen omgedraaid

Maar in 1989 is het  Gloria’s feestje qua succes.  Dat feestje eindigt abrupt een jaar later als ze een ongeluk met haar tourbus krijgt en  een tijd van lang herstel aanbreekt. Dat herstel komt er en Jon werkt met Gloria samen aan haar muzikale comeback. Hij  schrijft mee aan zes nummers voor het nieuwe album van Gloria, ‘Back into the light’.  Ach, dat kan ik me nog herinneren.

Mijn eerste cassettesingle(dat ding) is namelijk de leadsingle ‘Coming out of the dark’ . Daar zingt Jon zingt mee op de achtergrond, hoewel mij dat nog niet bijster opvalt. Geduld,  daar komt verandering in. Want voor wat, hoort wat, zegt men wel eens. Dus op haar beurt zingt Gloria (met enkele bandleden van Miami Sound Machine) op de achtergrond van Jon’s debuut. En dat knalt er best in.

Not just another debut

Dat is niet ‘just another debut’. Zoals bekend, schrijft hij in 1992 top 40 geschiedenis met  ‘Just another day’.  Het gelijknamige debuutalbum wordt met name in de US een van de bestverkochte albums van dat jaar. In het verlengde van het succes, brengt hij ook een Spaanstalige versie van het album uit, ‘Otro Día Más Sin Verte’. Goede keuze, het is  meteen goed voor een Grammy in de categorie ‘Best Latin Pop album’. Jon horen we overal.

Hoor mijn stem

Ondertussen horen we hier in Nederland wat minder van Gloria . Maar Gloria is nooit echt veel minder populair geworden. Vooral als je kijkt naar haar albumverkoop of de aandacht voor haar concerten.  In 2008 bijvoorbeeld, vult ze moeiteloos Ahoy voor een succesvolle comeback in Nederland. Dus ‘Oye mi canto’ roepen is een beetje overbodig. Haar stem en die van Jon (check dat optreden hieronder!) willen de mensen best nog wel horen. Ook als Emilio ook eens in de belangstelling staat.

jon secada

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s