Horrorclown is niets nieuws: The legacy of ‘It’

Horrorclowns zijn niets nieuws, de ‘grappen’ staan al jaren op YouTube.  Hetzelfde geldt voor de (wellicht in scene gezette) video’s waar slachtoffers terugslaan naar die grappig bedoelde treurneuzen. En terecht.  Maar goed, horrorclowns zijn dus geen nieuwe trend.

Tim Curry

Want dat terugslaan naar killerclowns, dat  lijkt op het plot van de verfilming van Stephen King’s ‘It’ uit 1990. De miniserie/film heeft een van de bekendste horrorclowns in de filmwereld, Pennywise, een glansrol van Tim Curry.  Hij was zo overtuigend dat zelfs zijn mede castleden hem ontweken. In goede zin dan, ze konden het verder prima met elkaar vinden. Zowel jong als oud.

Pennywise

Want de legendarische miniserie, uitzonden in november 1990 op de Amerikaanse tv, bestaat uit twee delen waar precies dertig jaar tussen zit.  In het eerste deel, in de 60’s, draait het om de zelfbenoemde ‘losersclub’ van zeven tieners in het plaatje Derry , die naast met lokale crimineel Henry Bowers, ook met het ultieme kwaad te maken krijgen.  Dat kwaad personifieert zich vooral in de gedaante van  Pennywise.

Dat is een moorddadige clown die in deze hoedanigheid makkelijk slachtoffers maakt. Als Pennywise op het eerste oog lijkt te zijn verslagen, keert hij dertig  jaar weer terug naar Derry en wordt de losersclub nog een keer herenigd ( op eentje na dan) om eens en voor altijd af te rekenen met het levensgevaarlijke kwaad dat met name als clown vrij griezelig uit de hoek komt.

Bekende en veelbelovende cast

De film kent een relatief bekende cast met naast Curry, ook John Ritter, Richard Thomas en Annette O’Toole., aangevuld met belovende talenten. Zo zetten Seth Green, Emily Perkins en Jonathan Brandis zich op de kaart. Die laatste voegt zich helaas in 2003 bij ‘club 27’. Dat is hetzelfde jaar als de acteur uit het tweede deel, John Ritter, ook onverwachts aan zijn einde komt.

Stephen King ook happy

De verfilming wordt een succes en ook Stephen King is tevreden over deze versie. Vooral omdat hij hier regisseur Tommy Lee Wallace wat meer ruimte geeft om van het verhaal af te wijken. Dat in tegenstelling tot zijn bekende kritiek op  Stanley Kubrick’s ‘The Shining’ .  Dit andere bekende verhaal van hem, komt in ‘It’ terug met het personage  Bill Denbrough die als schrijver net het boek’The glowing’ af heeft.

Niets met clowns

Stephen bedenkt ‘It’ uit eigen ervaring met clowns, die figuren vindt  hij als van jongs af aan niets. En zoals met meer van zijn verhalen, zijn er sterke connecties met zijn andere boeken. ‘It’  is de klassieke tegenstelling van goed en kwaad en heeft elementen van ‘The dark tower’ series, met name het einde.

Allemaal inspiratie,  zoals 1990 versie dat is voor de remake die in de bioscoop gaat komen. Remakes ben ik niet gek op, net als Stephen niet gek op clowns is. Maar Stephen’s grootste angst blijft een schrijversblok. Wellicht inspiratie, maar  of een boek daarover ooit af komt…

vastleggen-in-volledig-scherm-13-10-2016-203216

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s