Farzad Bazoft: Op de verkeerde plek

Irak, september 1989. Verpleegster Daphne Parish rijdt haar Britse vriend Farzad Bazoft, journalist van The Observer, naar al-Hilla als daar een explosie heeft plaatsgevonden.  Farzad Farzad maakt op de plek foto’s , neemt wat monsters en dat is tegen de zin van Saddam die de explosie juist geheim wil houden.

Farzad en Daphne worden los van elkaar  opgepakt en onder zware dwang bekent Farzad spionage. De daaropvolgende rechtszaak is een regelrechte aanfluiting.  Daphne krijgt 15 jaar cel en Farzad wordt veroordeeld tot de doodstraf.  Toch blijft er tot op het laatst hoop.  Echter op 15 maart 1990, pas een uur van te voren, krijgt Farzad te horen dat het moment daar is.

Hij schrijft korte brieven naar zijn geliefden, biedt Daphne excuses aan voor deze situatie en houdt tot de laatste seconde zijn onschuld vol. “I was just a journalist going after a scoop.”  Zijn laatste woorden. Daphne komt gelukkig na 10 maanden vrij na bemiddeling van Zambiaanse president Kaunda. Dat komt voor Farzad te laat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s