Milli Vanilli’s verhaal symbolisch afgerond: Face meets Voice


Op deze site staat een kleine reconstructie van het Milli Vanilli schandaal in drie delen. Het schandaal toont vooral de harde realiteit aan dat Rob en Fab puppets waren,  inwisselbaar zijn geweest. Net als de muziek die ze playbackten.  Goed voorbeeld is  het nummer ‘When I die’.

When I die

Dat wordt in 1997 een wereldhit voor broertjes Hernandez en Marty Cintron, oftewel No Mercy.  Het is in werkelijkheid niet meer dan een gerecyclede plaat van de grote man achter de schermen, producer Frank Farian.  Hij laat het  nummer al begin 90’s door het echte Milli Vanilli inzingen, oftewel studiozangers John Davis en Brad Howell. Deze uitvoering wordt nooit op single uitgebracht. Heeft wellicht te maken met het feit dat John en Brad indirect een andere wereldhit hebben gescoord met praktisch hetzelfde gestructureerde nummer.

Soft exit wordt bombshell

Het heet dan geen ‘When I die’  in die tijd. Als je goed luistert (naar met name de beat) is het in 1989 bekend als  ‘Girl, I’m gonna miss you’.  Dat is meteen het piekmoment van het project Milli Vanilli. Het einde van het succes is daarna met zekerheid aanstaande. Als het playbackende duo Rob en Fab niet zou zijn ontmaskerd, dan was de act kort daarna ook uit het publieke oog zijn verdwenen. Het vrijwel laatste optreden, dat van 3 november 1990, toont al een ietwat uit de maat lopend duo, symbolisch voor het hele project.

Het project wankelt namelijk, vrijwel alle poppetjes voor en achter de schermen in Frank’s project, die strikt van elkaar gescheiden worden gehouden, beginnen zich te roeren Achteraf geeft hij aan dat hij Milli Vanilli beter had kunnen presenteren met de echte perfomers en het duo als dansers, maar dan is het al te laat.  Zoekend naar een ‘soft exit’, een soort ‘Boney M ‘ einde,  wordt Milli Vanilli  juist een muzikale bombshell van historische proporties. Dankzij die Grammy.

Comebacksingle

Ondertussen blijft ‘When I die’ op de plank van Frank liggen.  Rob en Fab  willen mid-90’s dolgraag een comeback maken en er worden in 1998 serieuze stappen naar eerherstel gezet. Ze krijgen verrassend hulp van Frank, maar die kan niet voorkomen dat het kort daarna dramatisch afloopt voor Rob.

Rekening houdend met een scenario zonder het ontdekte trio No Mercy in het verhaal had  ‘When I die’ bizar en wrang genoeg  een comeback van het duo kunnen zijn. In dat geval blijft wel de vraag hangen of het in de uitvoering van Rob en Fab net zo’n grote hit zou zijn geworden. De muziekwereld pikt dan al jarenlang immers niets meer wat met Milli Vanilli te maken heeft.

Face meets Voice

Hoewel Frank zich vrij makkelijk over het playbacken van zijn acts heeft heen gezet, kost het Fab jaren om serieus te worden genomen als zanger. In de Milli Vanilli tijd krijgt hij de kans niet en wordt hij strikt gescheiden gehouden van zijn stem John Davis in de studio. Pas eind 2014, als Fab alsnog een hele behoorlijke muziekcarrière heeft opgebouwd, komt hij John voor het eerst tegen.

Er is door de gezamenlijke geschiedenis meteen een band. Ze besluiten op te treden als Face meets Voice. Het project krijgt een grote boost als het duo op oudejaarsavond vorig jaar een miljoenenpubliek bereikt tijdens een live tv-uitzending.  Hiermee wordt voor de twee het Milli Vanilli verhaal, of de film er komt of niet,  symbolisch afgerond.

Milli Vanilli

Advertenties

2 gedachten over “Milli Vanilli’s verhaal symbolisch afgerond: Face meets Voice

  1. Nog steeds leuk om op deze blog verschillende stukken te lezen waaronder dit onderwerp…
    Ga zo door…
    En mochten er meerdere lezers zijn die gey ook fantastisch vinden…laat u horen 🙂
    Positieve feedback zal de schrijver van deze blog enorm waarderen… dat weet ik zeker.. 😉
    Greetz…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s