Column: Vroeger was alles beter


Je kent het wel, die ‘vijfendertig jaar geleden was het allemaal beter’ nostalgie. Qua muziek kan ik er in meegaan, dat even terzijde. Maar de rest? Ach, laten we eens teruggaan. Op oudejaarsavond 1980 ziet men hoe de klok naar 1981 tikt.  Men kijkt terug op het afgelopen jaar, oordeelt en ondertussen spreekt men goede verwachtingen uit voor het nieuwe jaar. Met nostalgie en hoop, verlaat men het voorgaande jaar terwijl er onderhuids best wat zorgen zijn.

Nederland straks

admin-ajax-phpInmiddels in 1981, maken Ger Poppelaars en Jurriën Rood de korte film ‘Nederland straks’, waarin 49 doorsnee Nederlanders en Premier Van Agt naar hun toekomstverwachtingen worden gevraagd. Grote zorgen zijn er over het milieu, kernbewapening en de werkeloosheid.  Een 39-jarige trambestuurder vat de staat van Nederland samen  als  ‘een glijbaan, waarin we steeds harder naar beneden zakken’. Hij stelt dat er ‘niemand in de politiek daadwerkelijk iets doet aan de opbouw en de voortschrijdende afbraak’. Dat beeld trekt zich door in de rest van de film, waarin ouderen vooral somber zijn over toekomst van de jeugd.

Allemaal tuig!

Dat sombere beeld in 1981, wordt in dat jaar realistisch verbeeld in de tv-serie ‘Allemaal tuig!’ bij de IKON. Het schetst het scenario waarin een journaliste ( Germaine Groenier)  een groep jongeren en buurtwerker Harry (Pieter Loef) volgt. De groep zorgt voor grote overlast in de Bloemenwijk en moet binnenkort verschijnen voor de rechter. Om verdere overlast te voorkomen, krijgt de groep een buurthuis. Echter, als ze daar uit worden gezet, loopt het in aanloop naar de rechtszaak  helemaal mis in de buurt. De serie, dat met onervaren cast zelfs een jaar later een bioscoopfilm wordt, is een zeer goede schets  van toenemende onverdraagzaamheid in de samenleving. Niet alleen tussen Nederlanders onderling, maar ook naar andere bevolkingen die proberen te integreren.

Saamhorig tegen kernraketten

In de troonrede van Koningin Beatrix, net na het aantreden van kabinet Van Agt II, wordt hiervoor gewaarschuwd.  Men stelt dat er tijdige maatregelingen moeten  worden genomen om de samenleving meer naar elkaar toe te laten groeien.  Dat er meer saamhorigheid moet komen in Nederland.  Dat komt er. Op 21 november 1981 demonstreren ruim 400.000 Nederlanders tegen de aanwezigheid van Amerikaanse kruisraketten. De dreiging in de wereld is duidelijk voelbaar. Het broeit tussen de Amerikanen en de Russen en dat heeft zijn weerslag op de hele wereld.

Een betere wereld

En ergens op die aardbol, op dezelfde plek als nu,  bevindt zich dus dit Nederland van 1981. De mensen maken zich druk over hun land en de wereld, maar met de onmacht daar iets aan te kunnen doen. Met toenemend overgewicht, wil men allereerst het beste voor hun eigen persoon en hun omgeving. Ondertussen, na een recente troonwisseling, draait alles om de verkiezingen en kwalificeert het Nederlands Elftal zich niet voor een groot toernooi en…   Oh, wacht. Het is net alsof je met dit stuk het huidige…  Inderdaad, was 1981 echt zoveel beter?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s