Keep smiling: Shanice


Recent in China, in ‘café 21′ te Shanghai, vragen we aan de dj of hij ook wat 90’s muziek heeft. Geen probleem,  er wordt een playlist met wat nummers van Michael Jackson en Shanice met ‘I Love your smile’ ingestart.  Echter, iedere keer opnieuw.  Na heel vaak Shanice in Shanghai volgt er dan ook wederom een vriendelijk verzoek. Daarna galmt er weer gewoon de  Chinese Marco Borsato , afgewisseld met wat Chinese rap, door de boxen. Wat een verademing.

Vliegende start

Maar feit blijft dat ik tot die avond in China lang niets van Shanice Wilson heb gehoord. Vrijwel alleen is die ene enorme hit van haar doorbraakalbum ‘Inner child’ bijgebleven. Toevallig, om juist in cafe 21 weer Shanice tig keer te horen. Want na die ene hit lukt het dan ook  niet meer zo in Nederland, ook niet met het opvolgende album ’21 ways to grow’.  Dat wordt vanzelfsprekend op haar 21e uitgebracht, net zoiets als Adele jaren later, maar dan meer R’n’B. Hoewel het wat volwassener klinkt, is het muzikaal wellicht iets te laat,  de piek van de vroege 90’s R’n’B  is al weer voorbij.

In Nederland dan, ‘I love you smile’ levert haar in de US na al meer dan tien jaar in de muziekbusiness, een Grammy nominatie op. Dat terwijl ze het nummer eigenlijk helemaal niet wilde uitbrengen en haar doorbraakalbum eigenlijk voor zangeres Teena Marie is bedoeld. Motown besluit op het laatste moment de de al geproduceerde tracks door Shanice op te laten nemen en dat is een meesterzet. Voor een paar jaar dan, het succes van Shanice loopt daarna ook aan de overkant gestaag terug met het ’21’ album als kantelmoment.

Komt wel goed

Shanice, inmiddels Shanice Wilson-Knox,  verkoopt in de 00’s niet meer zoals in de 90’s. In een interview uit 2011 kijkt ze hoe dan ook  toch met plezier terug en stelt ze dat het in de 90’s allemaal wat makkelijker is gegaan.Nu moet ze door de komst van internet en als onafhankelijk artiest veel meer moeite doen om  boven het aanbod uit te steken. Is verder niet erg.  Haar man,  Mark ‘Flex Alexander’ Knox, heeft in de 00’s als acteur miljoenen verdiend met zijn rollen in onder anderen ‘Girlfriends’ en ‘One on One’ . Hier spreekt een zorgeloze artiest die positief vooruitblikt op alle komende projecten. Echter, schijn bedriegt.

Rock bottom

Het gaat ten tijde van dat interview in werkelijkheid helemaal niet goed. De carrière van Mark is in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Nadat de dure levensstijl  jaren in stand wordt gehouden door gaten op te vullen met nieuwe creditcards, hebben  Shanice en haar man in werkelijkheid rock bottom bereikt. Ze hebben enorme financiële problemen, hebben inmiddels alles verkocht en zijn failliet verklaard.

Keep smiling

Wonend in een huurflatje nadat ze uit hun dure landhuis zijn gezet, komen de gebeurtenissen hard aan.  Mark kan het niet verzetten dat hij zijn gezin niet meer kan onderhouden.  Shanice wil stoppen met muziek. Maar met toch een positieve instelling komt alles goed voor het gezin.

Geholpen door vrienden,  waaronder Martin Lawrence,  komt het gezin er langzaam bovenop.  Mark heeft hedendaags met Shanice weer zijn eigen tv-show  en aangespoord door een fan, neemt Shanice weer muziek op. Zo is er weer de lach, waarover Shanice 25 jaar geleden al zong.  Met wat positiviteit kan uit ellende heel wat goeds komen. Keep smiling.

Shanice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s