The Legacy van Home Improvement


Het is 1990.  Producers/schrijvers Matt Williams en David McFadzean vertrekken al na dertien afleveringen bij ‘Roseanne’ . Matt,  die met de Cosby Show best ervaring heeft met een sitcom dat om een persoon draait, is de discussies met Roseanne Barr zat. De spreekwoordelijke druppel is de discussie over een zin in het script waarna Matt een deel van de cast tegen zich krijgt.

Hammer Time

Samen met huidig schrijfpartner David en zijn oude schrijfmaatje  Carmen Finestra richt hij Wind Dancer Productions op en neemt het in eigen hand. Hij begint voor Disney te werken aan een serie ‘waar de vader een held is’.  Een soort omgekeerde Roseanne dus.

Vanuit de top van Disney wordt Tim Allen (echte naam Dick) naar voren geschoven. Hij is een aanstormend stand up comedian die zelf aan de tv-serie ‘Hammer Time’ werkt. Tim, op het podium  veelal grappen makend over het verschil tussen vrouwen en mannen, stelt voor zijn alter ego/personage te koppelen aan Matt’s comedy-idee.

Juiste balans

Met zijn team schrijft Matt in overleg met Tim de blauwdruk van de serie van een doorsnee gezin uit Detroit, draaiend rond macho Tim, in balans gehouden door zijn omgeving.  John Bedford Lloyd wordt de eerste buurman Wilson, maar het concept van letterlijk anonieme buurman die niet volledig in beeld komt, vindt hij  geen boost voor zijn carrière.

Frances Fisher wordt na de pilot door het testpubliek als te serieus  bestempeld als vrouw Jill en Stephen Tobolowsky verdwijnt als personage en assistent Glen bij Tool Time wegens andere verplichtingen. Tijdelijke vervanger Al (Richard Karn) blijft daardoor langer in de serie dan de beoogde vier afleveringen.

Tool Time

Het concept van een show in een show wordt met Tool Time, gebaseerd op This old house’, perfect uitgewerkt. Deze in eerste instantie lokale tv-show van het personage van Tim,  wordt doorgetrokken naar de privésituatie en weer andersom.  Het programma kun je zien als ‘Team Tim’, in het huis is het vooral ‘Team Jill’ en de altijd nuchter redenerende buurman Wilson is de scheidsrechter. Hij beslecht iedere keer een verschil van opvatting vanuit het oogpunt van man en vrouw.

Strijd van de seksen

Deze basis is mede de reden dat het tot 1991 duurt voordat de serie op tv verschijnt. De leiding van ABC heeft twijfel over het publiek, er zullen veel vrouwen afhaken. Matt stelt dat de leiding het niet begrijpt, hij pitcht de serie dan ook maandenlang als er een waarin juist de balans wordt gezocht en geen enkele sekse de beste is.

Daarnaast draait het om een personage en de interactie met zijn omgeving die het vaak goed heeft.  Als ABC dan toch overstag gaat, is daar al vanaf de eerste aflevering het ongelijk van de tv-bazen. Het scoort enorme kijkcijfers in alle segementen, met name de vrouwelijke doelgroep.

The Legacy

De serie blijft onafgebroken in de Amerikaanse Nielsen kijkcijfer top 10 staan gedurende de gehele jaren ’90 en verslaat zelfs Roseanne. Het is een serie dat nog steeds populair is en het nog tot ver in de 00’s vol had kunnen houden. Vooral door haar blaudwdruk van doorsnee gezin, herkenbare en tijdloze issues en uitgebalanceerde karakters.  In mei 1999 vindt Tim het echter mooi geweest.

Toch blijft de voormalige cast  al jaren tegen een reboot aandrukken. In Tim’s huidige comedy ‘Last man standing’  is een groot deel van de voormalige cast te gast geweest, zijn Tim’s voormalige tv-zonen weer in de tv-wereld bezig en zal Richard Karn zeker ‘ja’ zeggen. Kan best een succes worden.  Net als het gereedschap in Tool Time is de blauwdruk van de serie tijdloos en heeft het daarom weinig improvement nodig.

Home improvement

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s