George McGovern: Net niet


Een spreker pakt ruim 160 woorden in een minuut. Zo kort lijken  sommige mensen ook in de media te zijn geweest.  Neem George McGovern. In 1972  is hij de democratische presidentskandidaat tegenover republikein Nixon en lijdt een van de grootste Amerikaanse verkiezingsnederlagen ooit: 49 staten tegen 1.

Waar het grote verlies aan heeft gelegen, daar blijven de meningen over verdeeld. George is een oorlogsheld maar zwaar tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam, hij is te liberaal  of is te links. Belangrijkste factor is dat zijn eigen partij verdeeld over hem is.  Nixon speelt die onenigheid koelbloedig uit met een een harde campagne en wordt vrij simpel herkozen.

In 1984 doet George een nieuwe poging, maar haakt in de ‘primaries’ als een van de laatsten af.  Walter Mondale is de sterkste kandidaat die zelfs latere vice-presidenten  Joe Biden en Al Gore verslaat. Mondale is echter een maatje te klein voor Reagan en ondergaat hetzelfde lot als George. Vraag blijft: wat als George weer kandidaat was geworden?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s