Schaken met Murray, Tim en half Abba: Chess


Een van de onderwerpen die niet vaak voor nummers wordt gebruikt  is schaken. Toch loopt Tim Rice met het idee van ‘Chess’ en hij legt het voor aan Andrew Lloyd Webber. Daarmee heeft hij in de 70’s de enorm succesvolle musicals Jesus Christ Superstar en Evita gemaakt. Hij krijgt echter niet de verwachte reactie van Andrew.

Andrew vindt het prut

Nee, die vindt dat schaken niets, heeft meer iets met Cats en hiermee komt een einde aan de samenwerking tussen de twee. Tim pakt het, nu in zijn eentje, op de ouderwetse manier aan. De eerdere successen van het duo, Jesus Christ Superstar en Evita,  beginnen namelijk allebei als een conceptalbum, veelal gemaakt als fundraiser, voorloper en om te peilen of er belangstelling van het publiek is om er een musical van te maken. In beide gevallen worden het inderdaad zeer succesvolle musicals die in Londen en op Broadway  worden opgevoerd. En nu is Chess aan de beurt.

Broadway wordt doodlopende weg

Tja, Chess. De meningen zijn er over verdeeld, vooral in de 80’s. Het wordt een enorm succes als album, een groot succes als musical in Londen, een regelrechte flop op Broadway. Het Amerikaanse publiek loopt bepaald niet warm voor Chess. Het is het eerste post-Abba project van Benny Andersson en Björn Ulvaeus ten tijde van het dan al bijna ter ziele Abba.. Tim komt via producer Richard Vos met hen  in contact en in tegenstelling tot Andrew vinden zij het idee wel helemaal te gek.  Ze schrijven de muziek voor het verhaal vol list, liefde en bedrog over twee schakers, een Amerikaan en een Rus , met op de achtergrond de koude oorlog.

Murray Head, Britse Amerikaan in Thailand

Dat het voor Amerikanen aansprekende script in Amerika flopt, zijn vele redenen voor. Tim kan ze zo opnoemen. Zo wordt de musical drastisch aangepast in de Amerikaanse versie. Verhaallijnen, karakters, zelfs de nationaliteit van personages. En ster in Londen, Murray Head, keert  niet meer terug in de cast. Murray en Tim gaan al lang terug, zo speelt hij Judas in Jesus Christ Superstar en is hij een logische keus van Tim voor diens schaakspel.

Tim’s schaakspel dus, ondanks dat latere hoofrolspeelster Elaine Paige het iets anders uitlegt. Zij staat samen met Murray op de Londense planken, hij speelt in de originele versie Frederick Trumper, The American en zingt/rapt daar een van de grootste hits uit het stuk, ‘One night in Bangkok’. Het nummer is gebouwd om een interview van de Amerikaanse schaker tijdens een toernooi in Thailand.

Geen potje schaak voor Tim en Bjorn

Tim Rice gebruikt deze tegenstelling omdat schaaktoernooien in tegenstelling tot andere grote sportevenementen, altijd op minder voor de hand liggende plekken worden gehouden.  Het is een contrast van het ietwat saaie schaken (Tim en Bjorn hebben er trouwens niets mee)  in een  van de meest bruisende uitgaanssteden in de wereld. Murray kijkt in zijn rol als Amerikaanse schaker volkomen anders naar de stad, zeker benadrukt met de zin “I would invite you, but the queens we use would not excite you.”

Nog een potje chess

Net als de Amerikanen niet echt excited zijn over Tim’s project. Het Amerikaanse avontuur blijft daarom een smetje op het project dat achteraf zeer gewaardeerd is door het publiek, nog over de hele wereld wordt opgevoerd en waarvan regelmatig albums worden uitgebracht met uitvoeringen van de nummers. Vooral Tim kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn soloavontuur.

Hedendaags probeert hij Chess weer, net als Andrew dat doet met zijn katten, een nieuw leven te geven. Dat dit best kan, bewijst de inmiddels 73-jarige Ted Neeley uit de filmversie van Jesus Christ Superstar, die gewoon met Andrew’s en Tim’s succes  weer op de planken staat. Blijft ook nu een van de laatste successen van het duo, want om weer een team met Andrew te vormen sluit Tim resoluut uit. Die samenwerking is schaakmat.

Vastleggen in volledig scherm 26-8-2016 235649

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s