Tussen prut en geniaal zit een dun lijntje: Right Said Fred’s ‘I’m too sexy’

Begin 90’s wordt het nummer ‘I’m too sexy’ van de twee broers Fairbrass en hun maatje Rob Manzoli keer op keer afgewezen door platenmaatschappijen. In een recent interview zegt Fred Fairbrass dan ook dat het trio in die tijd langzaam begint de geloven dat ze een plaat hebben gemaakt die  ‘either shit or genius’ is.

Beet bij Simon Bates

Het antwoord komt kort daarna. Nadat Tamzin Aronowitz, vriendin van de band en toekomstig manager, het nummer doorspeelt aan plugger Guy Holmes , komt het nummer terecht op de playlist van de dan populaire Simon Bates show van BBC1.  Dat blijft niet onopgemerkt, de telefoon staat roodgloeiend met laaiend enthousiaste reacties.Zo worden de heren eindelijk beloond na jarenlang tegen een doorbraak te hebben aangedrukt.

Rob Manzoli

Want wat weinig mensen dan weten, is dat de twee broers zeer grote muzikale talenten zijn en in de 80’s al apart van elkaar optreden met Joy division en David Bowie.  Als ze Rob Manzoli ontmoeten in de Londense Ritz studio’s, iemand met veel connecties binnen de muziekwereld en creatief brein, gaat het ineens snel . De eerste gezamenlijke schrijfsessie leidt na een loze opmerking van Richard tot de basisversie van het doorbraaknummer. Ja, daar is ie weer, dat ene zinnetje.

BBC opent de deuren

Richard leent het laatste benodigde geld voor de opname van de demo van zijn levenspartner Stuart Pantry. Hij is een make-up-artiest die dan al jaren voor de BBC werkt, achteraf de omroep die voor zijn partner de deuren opent in de muziekwereld. ‘I’m too sexy’ wordt een monsterhit en ze pakken zelfs aan de overkant de toppositie. Een mooi goedmakertje, grapt Richard achteraf, want in eigen land worden ze tegengehouden door het alles overheersende ‘Everything I do, I do it for you’ van Bryan Adams.

Succes valt niet te toppen

Komt wel goed. Want hoewel de band, genoemd naar een nummer van Bernard Gribbins uit 1962, nog steeds als een eendagsvlieg wordt gezien, is het tegendeel waar.  Na die ene hit bereiken ze nog menigmaal de topposities in de hitlijsten met andere nummers van het debuutalbum ‘Up’, inclusief een nummer 1 in eigen  land, maar het succes wordt later  nooit meer geëvenaard. In de late 90’s lijkt het daadwerkelijk klaar te zijn met de band.  Na de breuk met Gut Records en het later  floppen van het in eigen beheer uitgebrachte album ‘Smashing’, verlaat Rob de band en zetten de broers de act op hold.

Zorg voor Stuart

Na een nieuw platencontract in Duitsland hebben de broers er weer zin in, brengen albums uit, maar touren ze veel minder. De reden hiervoor ligt bij de ziekte van Richard’s vriend Stuart. Die wordt ernstig ziek en wordt jarenlang door Richard verzorgd. Na toch nog wat hoop op verbetering van zijn gezondheid, overlijdt Stuart in 2010.  Het verandert Richard en zijn  perspectief op de muziekwereld.  Geen hits meer najagen, Gewoon spelen, nummers schrijven en weer op tour.

Nu too busy om achterom te kijken

‘I’m too sexy’ hebben de broers dan ook achter hen gelaten.  Nu precies 25 jaar geleden, is het dan wel de signature song van de heren, maar blijven ze er niet op teren. Volgend jaar komt er nieuw materiaal uit en breiden ze  de act wellicht op het podium uit.  En als er mensen het duo blijven herkennen als die band van.. , dan is dat goed zo. “See ya, we don’t have time to waste explaining what was”!

right said fred

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s