Tijd valt terug te draaien: Aqua

Wat als? Dat is een populair thema in films. Neem nu  ‘Sliding doors’ uit ’98, een film  met een splitscreen waarin de gevolgen van kleine keuzes worden uitgewerkt. Beiden ondersteund met  het  ‘Turn back time’ van Aqua als muziek.  De band gaat mid-90’s van duo en trio naar een kwartet,  als rondreizende d.j.  Rene Dif de zangeres Lene de Noorse ‘Leontien’ ziet doen op t.v.

Geen kunst

‘Wat als?’ blijft een interessant gegeven. Wat zou er zijn gebeurd als de vier groepsleden van Joyspeed al in 1995 het bijltje er bij neer leggen? Dan kennen we een paar jaar later Aqua niet en hebben we hier nog nooit van het anonieme  bandje gehoord. Dat gebeurt niet. Met een nieuwe manager, groepsnaam en nieuw platencontract gaat er een nieuwe deur open.

Maar wat als bandlid Claus Norreen daarna niet naar een vage tentoonstelling over kitsch en plastic gaat?  Dan ontstaat nooit de  basis voor de doorbraaksingle ‘Barbie girl’ . Gebeurt niet.  Hij gaat gewoon en zo wordt de zin ‘Life in plastic, it’s fantastic’ de basis voor een aanklacht  tegen materialisme en oppervlakkigheid.

Actie en reactie

Maar wat als het nummer met alles erop en eraan nooit het debuutalbum ‘Aquarium’ haalt? Dan gaat de producent van Barbie’s,  Mattel, vanzelfsprekend geen rechtszaak aanspannen en horen we wellicht daarna veel minder van Aqua.  En liggen er tot op de dag van vandaag gewoon Barbie’s met onwaarschijnlijke afmetingen in de winkel. Gebeurt niet.

Feestje is gauw over

Want het nummer komt gewoon op het album en  haalt moeiteloos alle Europese hitlijsten. Met aan de ene kant gratis reclame voor Mattel en aan de andere kant  publiciteit voor het nummer, stuwen ze elkaars verkoop op. Na een jaar lang feest met de muziek, video’s en de tour van de  Deens/Noorse band, komt daar het teken rustig aan te doen.

Met het compleet andere en ingetogen ‘Turn back time’,  neemt de band kort daarna afscheid van het publiek en van elkaar. De split in 2001 is volgens de bandleden te wijten aan oververmoeidheid , met name Lene krijgt gezondheidsklachten. Hoe de split werkelijk tot stand komt, blijft een verhaal met meerdere kanten. Zo blijft de mythe hangen dat het de driehoeksrelatie tussen bandleden Rene, Lene en Sören is geweest.

Haar Dr Jones en zijn Barbie girl

Sören wordt Lene’s Dr Jones, terwijl Rene denkt dat Lene zijn Barbie girl is, of zoiets.  Hoewel Rene maanden na de split gewoon op Lene’s bruiloft met Sören aanwezig is, brengt hij later wel een boek uit waar hij spanningen tussen hem en Lene als reden aangeeft. Claus, de doorgaans stille en juist buitenstaander bij het vermeende akkefietje tussen de andere drie, is in 2009  als enige van de vier wel spraakzaam over de split. De band is dan allang weer bij elkaar en wat er ook is gebeurd, het is uit de lucht. Maar wat als?

Turn back time

Wat als ze elkaar een paar jaar eerder niet spreken voor de docu ‘Turn back time’ ? Dan zitten ze geen twaalf uur met elkaar in een huisje waar heel veel bepraat wordt. Dan zal Lene, maanden later, hooguit  weemoedig blijven hangen bij oude opnames van de band bij een tv-programma , daarna haar schouders ophalen, zappen en daarna nooit de voorzet voor een definitieve comeback geven. Tijd valt immers niet terug te draaien. Toch?

Vastleggen in volledig scherm 28-7-2016 230407

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s