The legacy van The Naked gun


Als klein jochie vraag ik mij vaak af wat er eigenlijk verder gebeurt met de mensen op de achtergrond en de figuranten in een film of op tv. De camera volgt immers de hoofdpersonen, maar wat gebeurt er met de gewonden en doden na een gevecht in een pand ergens in de middle of nowhere, waar gaat een figurant in een lift naar toe?  In The Naked Gun trilogie speelt men veel met dat soort levensvragen.

Police Squad

De films met Leslie Nielsen als Frank Drebin worden in de 80’s en 90’s cult door met name een aparte slag humor en het tarten van verschillende filmwetten. Eigenlijk tv-wetten, want de films hebben hun oorsprong in de serie Police Squad, geschreven met 15 eigen wetten. In 1982 is dat een kortlopende comedyserie (zes afleveringen) met achter de schermen de gebroeders Zucker en Jim Abrahams.Zij zijn eerder verantwoordelijk voor ‘Airplane!’ en ‘Kentucky Fried Movie’ en de serie heeft dan logischerwijs ( ook via Leslie Nielsen) een duidelijke binding met deze voorgangers.

John Belushi

Zo komen er weer wat vaste grappen van het trio voorbij. Neem het letterlijk nemen van alle uitdrukkingen in de dialogen.  Daar juist wel, de afleveringtitels slaan juist nergens op.  Net als Rex Hamilton met ‘zijn rol’ als Abraham Lincoln in elke aflevering. Zijn moment of fame blijft bij de openingscredits. Hij wordt hiermee wel in real life  een bekend ‘acteur’ ook al verschijnt hij niet in het verhaal.

Welk verhaal eigenlijk? Het is meer een kapstok voor grappen. Zo is er altijd een moord aan het begin waar het slachtoffer, een celebrity, op een idiote wijze om het leven komt. Naast bijvoorbeeld Lorne Greene en William Shatner verschijnt ook John Belushi.  Zijn scenes worden echter vanwege diens overlijden, vlak na de opnamen, geschrapt en zijn daarna niet meer teruggevonden.

Defrost

Een ander kenmerk van de serie is de defrost. Dat laatste is een parodie op de freeze dat vaak aan het eind van een tv-aflevering te zien is,  screenshot(s) met de aftiteling erover. In plaats van een screenshot, staan de personages zelf stil en valt er altijd iemand uit zijn rol. De ene keer laat iemand iets vallen, de andere keer loopt Frank’s collega, Norberg, plots door beeld. De defrost is een van de weinige grappen die  zes jaar later niet terugkeren in de film.

Stap naar het grote doek

Peter Lupus,  die Norberg speelt, ook niet en hij wordt vervangen door de dan al mediaster O.J. Simpson (ok, op een andere manier dan). Daarnaast worden George Kennedy (nieuwe Ed Hocken) Priscilla Presley en ‘Weird Al’ Yankovic gecast.  Leslie, die acht jaar eerder nog derde keus voor de rol van Frank Drebin  is, wordt ook in de film het gezicht. Daarmee krijgt filmversie een relatief bekende cast.  De oorspronkelijke naam  wordt ook aangepast. Voor een serie is het best een aardige naam , maar de productie wil het publiek niet verwarren met de dan zeer populaire Police Academy reeks.

The Legacy

Leslie Nielsen zelf groeit uit tot veelgevraagd acteur in het komische genre, een grote omslag, in de 60’s en 70’s speelt hij  voornamelijk drama.  Door de Naked Gun trilogie krijgt Leslie in de 90’s dan ook een volkomen nieuwe fanbase. De rol van Frank Drebin blijft onlosmakelijk aan hem verbonden.  Dat blijkt wel als in 2010 op zijn begrafenis  zelfs het themanummer van ‘The Naked Gun ‘wordt gedraaid.

De films, met veel hergebruikte grappen uit de serie, worden  zelf weer een blauwdruk. Niet alleen voor de vervolgfilms  maar voor ook andere producties zoals Hot Shots en Loaded Weapon. Nu bijna 30 jaar later,  is daar de onvermijdelijke remake met nu Ed Helms in de hoofdrol. Laat maar, het geslaagd herkauwen van grappen kan alleen maar door de Zucker broers en Abrahams worden gedaan.

Advertenties

2 gedachten over “The legacy van The Naked gun

  1. Klopt, ik kan me herinneren dat in de 90’s dit soort films kortstondig hartstikke populair waren, Gek genoeg lijkt juist rond die periode de populariteit van de Police Academy films, waarvoor Police Squad de filmnaam aanpast naar Naked Gun,te zakken. Kan natuurlijk ook aan
    ‘teveel hetzelfde’ hebben gelegen natuurlijk.

  2. Je moet er van houden maar ik vond de humor van zijn films echt geweldig…Zo had ‘Jim Abrahams’ met Hot Shots (Charlie Sheen) ook een beetje dezelfde style humor erin gegooid…schitterend…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s