Tom Kelly en Billy Steinberg: Hitmakers


Als het succes van Heart in de 80’s een beetje in het slop raakt, zoekt de groep naar een echte powerballad. Die vinden ze. Het nummer ‘Alone’,  groeit uit tot een van de meest krachtige, ‘heart’ verscheurende ballads van de 80’s en zet Heart weer op de kaart. Het beroemde songwriters duo Tom Kelly en Billy Steinberg hebben hun werk weer gedaan. En dat kost het duo relatief niet eens zoveel tijd.

Pat Benatar

Nee, ze veranderen de eerste regel van een oud nummer van hun voormalige project I-Ten, dat is alles. Het is wederom een garantie voor succes. Het duo bouwt zo een enorme en indrukwekkende staat van dienst op in de muziekwereld en staan de afgelopen decennia aan de basis van vele wereldhits. Naast Heart gebeurt dat ook voor onder anderen Madonna, The Bangles, Cyndi Lauper, Roy Orbison, Celine Dion en Pat Benatar.

Dankzij die laatstgenoemde Pat komt het gouden duo elkaar tegen. Tekstschrijver Steinberg en muzikant Kelly hebben, zonder dat ze van het elkaar weten, allebei gewerkt aan het nummer “Precious time’ van Pat. Ze leveren ieder hun gedeelte aan producer Keith Allen en hij gaat er verder mee aan de slag. Zonder elkaar en Keith ooit ontmoet te hebben,  nodigt de producer hen uit voor een feestje. Dat eindigt in een jamsessie tussen beide heren in de kelder van het huis.

Madonna vs. Cyndi Lauper

De deuren gaan helemaal wagenwijd open als ze met ‘Like a virgin’ en ‘True Colors’ de net bekende Madonna en Cyndi Lauper naar de top lanceren. De meest gestelde vraag aan het duo is dan ook nog steeds of het duo de concurrentie tussen de twee heeft aangewakkerd in het begin. Steinberg wimpelt dat af omdat hij van mening is dat er een duidelijk verschil zit tussen de muzikale en visuele stijlen. De twee nummers hebben alleen gemeen dat ze voortkomen uit  persoonlijke momenten van Steinberg. Met name ‘True colors’.

Hitmakers

Met deze wereldhits is de reputatie van hitmakers gezet en er volgen samenwerkingen met menig artiest die dankzij hen een herstart van zijn/haar carrière bewerkstelligt, zoals Heart. Wat uitzonderlijker laten ze de artiest meeschrijven en dat maakt de succesformule alleen maar groter. Zo schrijven ze samen met Susanna Hoffs en Chrissy Hynde en dat levert wereldhits als ‘Eternal flame’en ‘I’ll stand by you’ op.

Credits en waardering

Hun werk op de achtergrond wordt in 2011 bekroond met een plekje in de Songwriter’s hall of fame. Zo krijgen Steinberg en Kelly toch de credits nadat ze de rechten verkopen na een megadeal aan Sony. Vooral Billy heeft na al heel wat getwijfel vooraf daar al snel spijt van.

Hij start kort daarna een nieuwe uitgeverij waar zijn nieuwe nummers onder gaan vallen.  Blijf bij je eerste ingeving is dan ook een advies van Billy aan andere schrijvers .”Sit down, give it your best shot and if it sounds good, demo it. Then move on to the next one.”

Vastleggen in volledig scherm 17-7-2016 221034

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s