Van mislukte release tot redding: She’s the one

Dé feelgood-film van de 90’s, is toch  The Matchmaker uit 1997. Vind ik tenminste als Ierland liefhebber. Het staat natuurlijk ook tussen mijn verzameling DVD’s en deze film heb ik nu onderhand zo’n acht keer gezien. Plot samengevat in net geen twintig woorden: Amerikaanse PR-medewerkster gaat naar Ierland om familie te vinden van Senator McGlory en komt in een Iers koppelings-festival terecht.

Ode en satire

Het mooie aan de film is  de manier van zelfspot. Hoewel de film begint met vele stereotypen m.b.t. Ierland is het juist Amerika zelf dat in deze Amerikaanse film zichzelf voor paal zet.  Het Amerikaanse politieke systeem wordt te kijk gezet en door de cynische humor van de Amerikanen Marcy (Janeane Garofalo, die het als een van haar favoriete films ziet), Nick (Denis Leary) en de Ierse Sean (David O’Hara).

Daarmee is het verre van een doorsnee romcom en satire op Ierland. De film heeft door de bijna geheel Ierse cast en de prachtige beelden van Ierland meer weg van een ode aan het prachtige land. Het speelt zich af in het bestaande stadje Roundstone dat voor de film wordt omgedoopt tot Ballinagra ( oftewel het Keltische ‘Baile Na Gra’ – stad van de liefde). Janeane, die door deze film haar (film)carrière als comédienne verder ziet groeien, blijft dan ook gek op Ierland en de cast met haar Ierse collega’s.

She’s the one

Hoewel de soundtrack natuurlijk wordt gedomineerd door Ierse tracks en acts, komt er ook een hele bekende voorbij. Dat is ‘She’s the one’. Heel bekend geworden door de cover van Robbie Williams. Hij wil graag een ballad op zijn album en kiest voor dit nummer omdat het veel betekent voor hem als hij net is afgekickt. Het sleept hem uit de situatie en leidt hem uiteindelijk naar ‘the one’ voor hem, Ayda Field.

World Party

Ook Karl Wallinger van World Party die het origineel schrijft, wordt gered door het nummer en is Robbie hedendaags  dankbaar voor deze cover. Hij stapt in de jaren’ 80 uit het rouleringssysteem van The Waterboys en begint zijn eigen band, een soort spin-off.  Worldparty heeft aanvankelijk meer succes dan de groep rond Mike Scott. In 1995 wordt de groep gevraagd een nummer te schrijven voor de gelijknamige film ‘She ’s the one’.  Helaas,  Tom Petty die de hoofdact op de soundtrack is, keurt ‘She’s the one’ af. De soundtrack wordt vanzelfsprekend dan ook volledig door Tom gedomineerd.

Geen feestje

Zonder Worldparty.  Het nummer dat een ode van Karl aan zijn overleden moeder is,  komt wel op de soundtrack van ‘The Matchmaker’ (net als een nummer van The Waterboys) en wordt daarna door de band rond Karl zonder succes uitgebracht. Mede door het gebrek aan succes en grote problemen met de rechten van zijn nummers, volgen er enkele jaren dat het financieel niet lekker gaat met Karl.

Hoewel hij vooral ten tijde van Robbie’s cover niet blij is is met het resultaat, komen de royalty’s op het goede moment. Vooral als hij rond de eeuwwisseling ernstig ziek wordt.Het leven is dan geen feestje maar Karl komt er volledig bovenop. En zo ook World Party want ook bij deze band draait het met het  al eerder beproefde rouleringssysteem om Karl. He’s the one.

Vastleggen in volledig scherm 17-7-2016 013641.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s