Engelse Guns N’Roses: The Quireboys


Op 19 juni 1987, zo’n vier maanden voor het optreden in Paradiso,  zet Guns N’ Roses voor het eerst voet op Europese bodem voor een drietal optredens in de beroemde Marquee club in London. Daar ontstaat een een levenslange vriendschap tussen de band en de Quireboys, maar ook tussen leadzangers Axl  en Spike.

Guns en nog wat

De optredens van de Guns zijn achteraf legendarisch, ook al zijn de meningen op dat moment nog wat gemengd. Maakt niet uit, de band heeft al een reputatie opgebouwd in het circuit en zal vijf jaar later de grootste band ter wereld zijn. De Quireboys worden dat niet,  ondanks dat de bandnaam een paar keer wordt aangepast (Queerboys kost hen bijvoorbeeld optredens). Toch, mede dankzij de vriendschappelijke banden, zijn ze wel een van de voorprogramma’s van Axl en co in 1992.En omdat het past.

Rod Stewart

De bands lijken niet alleen qua verschijning op elkaar, ook qua geluid.  The Quireboys worden op de piek van hun roem, rond 1990, niet voor niets de Engelse tegenhanger van de band genoemd. Of volgens anderen, de voortzetting van The Faces, de oude band van Ron Wood en Rod Stewart. Spike’s stemgeluid heeft dan ook erg veel weg van dat van Rod.  Die ziet zelf dat eind 80’s iets anders. Hij bezoekt volgens de band uit nieuwgierigheid de studio waar ze net het debuutalbum  ‘A Bit of What You Fancy’ aan het opnemen zijn. Ondanks dat zijn gehele entourage zeker wat herkent, hoort Rod zelf de gelijkenis niet zo. Hey, dan niet.

To be or not to be in the Marquee

De band heeft in ieder geval een platencontract. Het is, zes jaar na de oprichting, de beloning voor de band dat geheel op eigen kracht bekend wordt. Nadat ze in de 80’s de huisband zijn van de Marquee club, netwerkt de band optimaal tijdens de feestjes van Spike, genaamd Butz & Spike’s. Hij organiseert ze (met entree) omdat de club, net als de rest van de horeca in Engeland, om elf uur sluit. Met het verdiende geld van de feestjes (waar ook de Guns natuurlijk langskomen) en optredens, brengen ze in eigen beheer singles uit. Nadat ‘7 o’clock’ een hit wordt, worden ze opgemerkt door EMI dat de band naast een contract ook manager Sharon Osbourne toeschuift. Ja, inderdaad.

Hey you

Vrouw van en latere reality-ster. De band heeft een fantastische startpositie. Met het knallende ‘Hey you’ maak ik (en mijn medebewoners op het Europese vasteland) kort kennis met de band. Fantastische plaat dat,  net als de meeste nummers van de band, uit maar drie akkoorden bestaat. Daar kun je creatief mee zijn, dat bewijst het enorme succes. Daarover gesproken, het Monsters Of Rock festival , in het Donnington van 1990,  is achteraf een van de grootste successen van de band waar ze naast Aerosmith, Poison en headliners Whitesnake op het podium staan.Met deze headliner een symbolisch afscheid.

Niet de nieuwe Slash

Deze editie van het festival lijkt nog een keer de mainstream glamrock te eren dat het decennium ervoor heeft gedomineerd. Het eigen succes van The Quireboys eindigt als de band medio 1995 uit elkaar gaat, rond dezelfde periode als het zielsverwante Guns N’ Roses.  Gitarist Guy Griffin wordt zelfs gevraagd door Axl, maar Guy wil het even rustig aan doen en daarna solo gaan optreden.  In tegenstelling tot de conflicten bij hun grote Amerikaanse broers, zijn Spike, Guy  en de rest gewoon moe van het letterlijk dagelijks op tour zijn.Een stukje metaalmoeheid.

Reboot

Iets dat bijna alle 80’s bands in hun genre treft als kort na Donnington de grunge sterk opkomt. De 90’s worden dan door de bandleden ook overgeslagen, op wat  optredens na. De reboot vindt kort in de nieuwe eeuw plaats met Guy en Spike als kern. Net als in de 90’s, treden ze een paar geleden op met het Guns N’ Roses, of eigenlijk met Axl en een paar anderen. Met de thuiskomst van Slash en Duff kort daarna, doet de deze band zelf een succesvolle reboot. Gelukkig maar, zo is de decennialange Engelse-Amerikaanse connectie tussen de bands weer in balans.

Vastleggen in volledig scherm 11-7-2016 224917

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s