The legacy van Frequency


De zero’s beginnen hoopvol op filmgebied met ‘Frequency’. Deze film is al eens eerder op de site voorbij gekomen, maar natuurlijk alleen zoals we hem nu kennen. Het oorspronkelijke productieteam en de cast gaat namelijk in 1997 de prullenbak in. Dat heeft gevolgen voor iedereen, je kunt stellen dat het ingrijpen ieders tijdslijn verandert. Net als in de film.

Sly en Mickey

New Line Cinema is er klaar voor. Met het script van Toby Emmerich en regisseur Renny Harlin  achter de camera, gaat niemand minder dan Sylvester Stallone  de hoofdrol spelen. Alleen, zo gaat het verhaal, vraagt hij een te hoog bedrag en gaat hem de rol voorbij. Net als Tommy Lee Jones. Het gevolg voor Sylvester is dat hij dan maar de remake van ‘Get Carter’,  oorspronkelijk uit 1971, gaat doen. En daarmee faalt hij big time.

Deze film zorgt ervoor dat het even duurt voordat zijn carrière weer opkrabbelt. Kan hij mee omgaan. Opmerkelijk is wel, gezien het afbreken van de onderhandelingen rond ‘Frequency’, dat Sylvester bij deze film een deal treft met het productieteam om garant te staan voor Mickey Rourke. Als deze zich misdraagt op de set, zal Sylvester een deel van zijn salaris inleveren. Ondanks weinig succes voor de film, zet Mickey zich wel weer op de kaart en is hij Sylvester dan ook enorm dankbaar.

Oude bekende

Filmproject ‘Frequency’ gaat ondertussen verder met  Gregory Hoblit als nieuwe regisseur en Dennis Quaid en Jim Caviezel  in de hoofdrollen.  Kort plot: een vader en zoon maken een onwaarschijnlijke overbrugging in tijd. Komt door een zeldzaam verschijnsel in de atmosfeer. Hierdoor raakt John op een herfstavond in 1999 via een ouderwets ‘kastje’ in gesprek met zijn vader Frank. Geen onbelangrijk detail: Bij Frank is het 1969,  daarmee dertig jaar eerder en net een dag voor zijn overlijden.

John beseft dat hij met de kennis van het nu, zijn vader’s overlijden kan voorkomen. Op aanwijzingen van John overleeft brandweerman Frank de volgende dag inderdaad een brand, maar dit zet een kettingreactie in werking. Diverse personen bevinden zich door het ingrijpen van John plots op andere plaatsen, op andere tijdstippen dan in het oude scenario. De tijdslijn klopt niet meer. Daarmee brengt hij nu juist zijn moeder in gevaar.

Ook in real life tweede kans

Beiden in hun eigen tijd, werken Frank en John samen om de schade te herstellen. De film heeft dan ook een briljant scenario met een mix van Back to the future, The Butterfly effect en een goede thriller. Geheel in stijl van de film, verandert het filmproject  Frequency  de tijdslijn van op de achtergrond geraakte acteurs als Dennis Quaid en Mickey Rourke.

Zij krijgen  ieder op een eigen manier een tweede kans door de afgehaakte Sylvester. Aan de andere kant is het een hoopvol begin voor Jim Caviezel’s (later opgedroogde) carrière in  Hollywood.Toch is de film,  met steevast goede kritieken en ondanks het grote succes in de bioscopen, niet als een klassieker de geschiedenis in gegaan.

Echte legacy moet nog komen

Misschien krijgt de film ook een tweede kans. In de herfst begint de tv-serie Frequency met Peyton List in de (deze keer) vrouwelijke hoofdrol. Zoals iemand al terecht opmerkt: houdt de serie kort en gebruik het filmeinde. Ach, en doen ze dat niet, dan gaat het publiek wel op zoek naar de originele film. Dan krijgt de film wellicht meer legacy  dan wat het nu heeft. Namelijk die  van vergeten film, weer eens geroemd als deze zo nu en dan wordt ontdekt door iemand. En diegene beseft hoe goed deze film eigenlijk is.

Vastleggen in volledig scherm 23-6-2016 233252

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s