Return to Innocence: Enigma is na de hit nog wel wat schuldig


Als in 1996 de promo van de Olympische Spelen in Atlanta ook uit de radio galmt in Taiwan, kijkt een vriend van boer Difang Duana en zijn vrouw Igay meteen op. Dat zijn hun stemmen! Ok , wel wat vervormd, er zijn wat beats toegevoegd en een voor hem onbekende zangeres zingt wat Engels. Wel mooi hoor, maar hoe komen Difang en Igay nou in die promo terecht?

Enigma

Hoe lang de weg ook is, het is best simpel. Die zangeres is de Duitse zangeres Sandra ( je weet wel,  van ‘Maria Magdalena’), vrouw van Michael Cretu, hij weer grote man achter Enigma.  Na groot succes met Gregoriaanse muziek (weet je ook wel, Sadeness), koopt hij de rechten van een eenmalig project uit 1988. De cd bevat een optreden van Taiwanese Ami’s uit 1988 in Parijs vanwege een uitwisselingsproject.

De rechten liggen bij de medeorganisator, Chinese Folk Art Foundation, die ze verkoopt voor zo’n pakweg 1500 dollar. Op die cd staat ook ‘Elders drinking song’, dat als basis voor ‘Return to innocence’ van Enigma wordt gebruikt.  Difang en zijn vrouw Igay, ook luisterend naar Ami namen Kuo Ying-nan and Kuo Hsiu-chu, weten in the middle of nowhere in Taiwan echter nergens van.

Rechtszaak

Ze horen ‘Return of Innocence’ door de promo dan ook voor het eerst. De dan al 78-jarige Difang twijfelt even, moeten hij en zijn vrouw dit gaan aankaarten? Ja, dat moet, het is hun eer. Via de lokale media komt het verhaal ook bij platenmaatschappij Magic Stone die het echtpaar een dure advocaat, Huang Hsiu-lan, toeschuift. Die doet wat hem is opgedragen.

Hij peutert succesvol compensatie en volledige credits los voor het echtpaar en de Ami’s. Daarna gaat hij ook achter andere organisaties aan die ‘Return to Innocence’ hebben gebruikt. Nadat Difang en zijn vrouw, naast compensatie, de eer van de Ami’s terug hebben, kent de hele muziekwereld hen inmiddels. Dan Lacksman van Deep Forrest ook en die neemt contact op. Difang brengt samen met hem ‘Circle of Life’ uit. Hoe toepasselijk.

Return to innocence

Want jaren terug, in 1994 , is  ‘Return to innoncence’ een enorme hit en heeft het een opvallende clip waarin de omgekeerde levenscyclus centraal staat. We volgen de weg van het overlijden van een oude man naar zijn eigen return to innocence, de geboorte. Wedergeboren en passioneel groeit Difang uit tot een producer van originele Taiwanese aboriginal muziek. Echter, in 2001 wordt hij gebeten door een teek, krijgt bloedvergiftiging en overlijdt. Een maand later volgt zijn vrouw Igay, en zo gaan beiden, vanuit boeddhistisch oogpunt gezien, zelf terug naar hun onschuld.

Vastleggen in volledig scherm 17-6-2016 234203

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s