Flashback 1999: ‘Ik heb met verbazing gekeken naar de mensen die bijna teleurgesteld waren toen er niks gebeurde.’


Van oudejaarsavond 1999 herinner ik mij nog die kleine discussie over wanneer nou de nieuwe eeuw werkelijk zal beginnen (ik blijf bij het jaar 2000), het gesprek over de finale van dat nieuwe fenomeen Big Brother  en dat kleine beetje spanning over wat er om klokslag middernacht gaat gebeuren. De algemene opinie in de woonkamer is dan dat er niets gebeurt, en dat klopt, het jaar 2000 arriveert geruisloos, als we het massale vuurwerk even vergeten.

‘1999’

Vastleggen in volledig scherm 17-6-2016 124217In 1982 is daar de release van ‘1999’ van de dan nog relatief onbekende Prince.  Het symbolische jaartal vertaalt de de angst voor een  nucleaire aanval, maar de tekst  schrijft hij natuurlijk in een andere tijdsgeest.  De angst is achteraf ongegrond en ook hier een slechte raadgever,  maar angst maakt je wel alert. Wellicht zijn hiermee de uitgaven van 20 miljard gulden van Nederland aan het Millennium Platform nog iets goed te praten.

Turn back the clock

Het verhaal is bekend. Onder anderen voormalig computer-programmeur Peter De Jager reist al begin 90’s de wereld rond  om met name het bedrijfsleven te waarschuwen voor het desastreuze foutje in onze techniek. Tijdens de jaarwisseling 99/00 zal de computerklok niet doortellen en qua datum 100 jaar terug gaan. Computers weten het dan niet meer, raken op tilt en  houden er daarom mee op. Daarmee is de onherstelbare schade niet te overzien.

Leven van paniek

Zo voorspelt hij verder dat 1% van alle bedrijven failliet gaan.  Via de year2000 site wordt de hype nog verder aangezwengeld. Met name in 1998 is het, door de intensieve campagne van het door de Nederlandse overheid ingestelde Millennium Platform, een gouden tijd voor ICT-ers.  Zij gaan voor veel geld handmatig aan de slag met de verouderde software. Juristen onderzoeken ondertussen voor veel geld de aansprakelijkheid bij al deze komende schade. De bevolking zelf gaat er vrij genuanceerd mee om en de ergernissen over de bangmakerij nemen toe.

Beetje anticlimax

Toch wordt in september 1999 een grote landelijke oefening gehouden en bereikt de paniek haar hoogtepunt door opiniepeilers in de media als Maurice de Hond en voorzitter van het platform, oud Phillips topman Jan Timmer, die zelf geen computer heeft in die tijd. Als in een marathonuitzending van de NPO op oudejaarsdag  blijkt dat er niets gaat gebeuren,  ontstaat er al  discussie over hoe zinvol al die voorbereidingen zijn geweest. Jan Timmer stelt in een kort interview van 3 januari 2000 van wel.  ‘Ik heb met verbazing gekeken naar de mensen die bijna teleurgesteld waren toen er niks gebeurde’, stelt hij.  Hoe dan ook, hij laat het achter zich.

Angst is inspiratie

Prince laat zelf het nummer ‘1999’ achter in de vorige eeuw als hij op oudejaaravond 1999 het nummer live speelt met de belofte om dat nooit meer te doen.  Ondanks dat het nummer zijn voorspellingen ook niet waar maakt, is het wel een inspiratie geweest voor meerdere nummers. Zo is het door Prince geschreven ‘Manic Monday’ van The Bangles een mengeling van vocals en melodielijnen van het nummer.

Niet meer bruikbaar is het Millenium Platform. Als het vuurwerk is opgeruimd, wordt de stekker uit het platform getrokken en blijkt de Millennium Bug achteraf zelf een duur foutje te zijn geweest dat de eeuwwisseling niet overleeft.

Vastleggen in volledig scherm 17-6-2016 125013

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s