Soms hangt alles samen: Gala’s ‘Freed from desire’


Een maand geleden is Will Grigg een relatief anonieme aanvaller van het Britse Wigan Athletic,  Sean Kennedy een anonieme supporter van de club en is Gala Rizzatto een ietwat vergeten zangeres uit de 90’s. Niet echt een voor de hand liggende combinatie. Een filmpje op YouTube met een ode van Sean aan Grigg op de melodie van ‘Freed from desire’ verandert alles. Will Grigg is nu de bekendste speler van het EK terwijl hij nog niet eens heeft gespeeld, Sean’s ode wordt een enorme hype en uitgebracht onder de naam DJ Kenno . O ja, Gala horen we ook weer eens terug.

In ruil voor een foto

Soms hangt het dan ook allemaal met elkaar samen. Daar kan Gala zelf ook over meepraten. Begin  90’s, helemaal gek van dansen en fotograferen, volgt ze Sabar lessen (Senegalese dans) en loopt ze met een fotocamera door New York. Het liefst fotografeert ze mensen en hun dagelijkse bezigheden en zo ontmoet ze ook dj/producer Molella. Hij vraagt haar een promotiefoto van hem te maken en als hij wat voor haar kan doen, dan zegt ze het maar.

Gelukkig met weinig

Gala heeft in die tijd een relatie met een danser van het Senegalese nationale ballet.  Als zij op een avond met wat vrienden in een duur restaurant heeft doorgebracht, komt ze weer thuis in een klein, tochtig appartementje in Harlem waar haar vriend met een aantal mensen logeert. Ze ziet hoe het gezelschap gezellig muziek zit te maken in deze omstandigheden. Ze zijn gelukkig met weinig, freed from desire. Met een diepe hang naar het boeddhisme, bewondert ze deze instelling en ziet ze een groot contrast op die avond.

Wederdienst

Met deze inspiratie schrijft ze diezelfde avond  een ode aan haar vrienden van de Senegalese gemeenschap. Ze gaat daarna naar dj Molella, want beloofd is beloofd. Hij maakt een remix en de plaat wordt opgepikt. Gala blijft, met later manager Steve Fargnoli (ook Prince), nog even in de muziekwereld hangen. Na zijn overlijden keert ze dezelfde wereld, met al haar commerciële belangen, de rug toe. Ze gaat voor haar zelf verder en start een eigen label op, nu ook freed from desire.

Youssou N’Dour

In 2015 gaat ze voor het eerst naar Senegal en bezoekt daar een een concert van Youssou N’Dour. Als Pape Moussa, een van zijn dansers, ziet dat Gala in het publiek Sabar danst, vraagt hij haar als een Bruce Springsteen om op het podium te komen dansen. Ze komen daarna met elkaar in gesprek en hij blijkt met haar (inmiddels ex-)vriend in hetzelfde ballet te hebben gezeten en dat ze elkaar goed kennen en nog corresponderen.

Alles komt samen

Als hij zich realiseert dat hij met de zangeres Gala praat,  roept hij Youssou N’Dour erbij. Hij kent haar ode aan de Senegalese gemeenschap in New York nog goed, het is in die tijd  ook een hit in Senegal. Hij nodigt haar uit om samen ‘Freed from desire’ te zingen en dat doet ze. Voor een uitzinnig publiek van duizenden mensen, precies twintig jaar na dato. Zo komt alles samen op de plek waar ze de inspiratie ooit vandaan heeft gehaald.

Vastleggen in volledig scherm 13-6-2016 235751

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s