Dat laatste ontbrekende stukje: (I’ve had) The time of my life

Jimmy Lenner is mid 80’s als enige overtuigd over het slagen van Dirty Dancing. Hij puzzelt echter met name door Franke Previte en Bill Medley een succes bij elkaar.  ‘It’ll change your life’,  stelt hij tegen verschillende betrokkenen.  Dat klopt.

Hier heb je de tape

Zo dat van inmiddels componist Franke Previte, ooit onder contract bij hem als Franke and the Knockouts.  Alleen ziet Franke er eerst geen heil in.  Toch gaat hij met Don Markowitz en John DeNicola  aan de slag. De tekst komt uit de lucht vallen als hij in de auto zit. Hij zingt het vervolgens met partner Rachele Cappelli in en stuurt een tape naar Jimmy. Daar staat trouwens naast het nummer ook de basis van ‘Hungry eyes’ op, dat later ook voor de film wordt gebruikt en daarmee de comeback van Eric Carmen bewerkstelligt.

Dansen als een nachtkaars

Dat is dan en later, de tape blijft vooralsnog liggen in een donkere bureaula. De opnamen beginnen en de slotscène wordt als eerste opgenomen. Het is het net niet en dat ligt aan de muziek. Tientallen nummers worden uitgeprobeerd als slotnummer, maar ze lijken stuk voor stuk de film als een nachtkaars uit te laten gaan. Ook een nummer van Lionel Richie dat lang de keuze lijkt te worden. Totdat de tape van Franke erbij wordt gepakt. Bingo, daar is net dat juiste nummer. Er is alleen een kleine kanttekening: het moet opnieuw worden ingezongen. Jimmy weet wel door wie.

Enter Bill

Een zware stem klinkt door de hoorn. ‘Met Bill Medley’. Hij hoort Jimmy’s verhaal aan maar zegt meteen nee. Bill doet geen duetten meer. Maar ook omdat, zo vertelt hij later in zijn bio  ‘The time of my life’ uit 2014, dat hij in eerste instantie denkt dat ‘Dirty dancing’ een pornofilm is en hij de hoofdrolspelers Patrick en Jennifer niet kent. Na maanden pushen door Jimmy gaat Bill overstag als zijn idool Jennifer Warnes ook wordt gevraagd.  Al meer een jaar oud, kan het nummer dan eindelijk worden opgenomen.Bill krijgt al kort daarna de smaak van duetten weer te pakken.

Jennifer fades to Grey

Maar dan die slotscène. Hoofdrolspeler Swayze vertelt later in zijn bio (met ook de titel ‘The time of my life’)  dat hij niet echt in de dans met Jennifer Grey gelooft tijdens de prille opnames. Hij heeft,  gebaseerd op de audities, meer chemie met Cynthia Rhodes die Penny speelt. Maar hij verandert van gedachten als het nummer  tijdens die eerste opnames net die boost geeft. Dat werkt ook door in de rest van de opnamen.

Hij en Jennifer Grey worden grote sterren, maar in tegenstelling tot Patrick, raakt zij al snel in de vergetelheid. Grote boosdoener is de plastische chirurgie waardoor ze  letterlijk onherkenbaar wordt. In 2010 maakt ze een kortstondige comeback als ze  de Amerikaanse versie van ‘Dancing with the stars’ wint. Na gedanst te hebben op een van de nummers van de originele soundtrack verlaat ze emotioneel het podium.

Het ontbrekende stukje

Het is namelijk net een jaar na het overlijden van Patrick Swayze. Ter nagedachtenis brengt Franke in diezelfde periode  de demoversies van zijn werk uit, waaronder zijn beroemde werk voor Dirty Dancing,  om geld op te halen voor het door Lisa Niemi-Swayze opgerichte Patrick Swayze’s Cancer Research Fund.

Dirty Dancing behoort niet alleen tot de legacy van Patrick, maar natuurlijk ook van de 80’s. Dat ondanks de film niet tot de top vijf bestbezochte films uit de jaren’80 behoort. De soundtrack maakt echter veel goed. Het schopt het tot de vijftien bestverkochte albums in de 80’s. Met ‘(I’ve had) the time of my life’ als ontbrekend stukje, het verschil tussen flop en succes.

Vastleggen in volledig scherm 8-6-2016 225449

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s