The reason dat Hoobastank nog steeds bij elkaar is


In  2004 grapt  bassist Markku Lappalainen van Hoobastank in het zoveelste interview dat ze geen Extreme zijn. Die band topt in de 90’s namelijk nooit meer die ene hit en gaat kort daarna uit elkaar. Markku krijgt gelijk, Hoobastank gaat in tegenstelling tot Gary, Nuno en de rest inderdaad niet uit elkaar, maar neemt rond 2005 wel even een rustpauze. In die periode verlaat juist Markku de band. De reden heeft vermoedelijk met de overload aan publiciteit van de afgelopen jaren te maken.

Gewoontjes

Het is terug in 2004 eigenlijk helemaal niet de bedoeling van Hoobastank om ‘The reason’ uit te brengen.  Het is gewoon een band die vrij standaard uit plezier en onder jeugdvrienden is ontstaan en ondanks tientallen versies,  geen superinteressant verhaal heeft als het op de bandnaam aankomt. Ja , de naam is al in de 90’s op een letter veranderd (de ‘a’ was een ‘u ) tijdens het meeliften met de succesvolle vrienden van Incubus.  Met deze basis heeft de band rond de eeuwwisseling al meteen succes met het naamloze debuutalbum. Mooi, maar de band laat zich niet gek maken.

Verrassing

Het neemt een paar jaar de tijd om het album ‘The reason’ op te nemen, dat alles zal veranderen. Dat typeert de band dat juist qua muziek wat minder rustig is.  Leadzanger Doug Robb en zijn maatjes zijn wellicht daarom nog meer verrast dan de muziekindustrie als ‘The reason’ juist wordt opgepikt door Amerikaanse radiostations. Vooral omdat het dan nog niet als single is uitgebracht. De platenmaatschappij start meteen de publiciteitsmachine voor het nummer en dan kan veel. Bijvoorbeeld met de video.

Video

Die video vertelt een verhaal  dat op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Markku  bedenkt het scenario en stelt kort daarna dat de band  heeft gekozen voor deze video omdat niets is wat het lijkt. Het is verder geen hogere wiskunde, de band wil vooral een video dat los kan worden gekoppeld van het nummer. Geen clichés met handjes vasthouden en dat soort shit.  Daarbij wordt het verhaal maar voor de helft verteld.  Dat is marketing, want in de video van opvolger ‘Same Direction’ wordt het verhaal afgerond.

The reason

Met ‘Fight to flight’ als laatst wapenfeit, uitgebracht in 2012 en in eigen beheer, zijn ze er nog steeds.  Naast vijf albums zijn ze inmiddels met Jesse Charland aan de vierde bassist toe in tien jaar.  Werkt verder prima,  de kern van Doug , Dan en Chris is nog steeds in tact. Ze zijn wellicht hedendaags minder populair omdat de ze nooit die ene hit hebben geëvenaard, maar dat is niet erg.  Ook nu blijven ze kalm, is rock ’n ‘roll bijzaak en ze gaan muzikaal gewoon letterlijk hun eigen weg.  En ze zijn inderdaad niet extreem. Ondanks dat een deel van ‘The reason’ fans al weer weg is, is dat juist de reden dat ze nog bestaan.

Vastleggen in volledig scherm 27-5-2016 234521

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s