Goede doelen die wel blijven hangen: USA for Africa en Band Aid


Mensen vergeten snel. Of het nou een plaat is of een goed doel. Of in veel gevallen allebei. Van veel gelegenheidssingles is het goede doel dan ook niet blijven hangen. Vanwege impact, opbrengst en de tijdloosheid hebben daarom ‘We are the world’  en ‘Do they know it’s christmas’ het veel beter gedaan. Deze platen worden al gerekend tot de beste charity-singles ooit, als ze vlak na elkaar uitkomen en ‘We are the world’ het voorbeeld van ‘Do they…’ volgt.

De bal gaat rollen

Verhaal is bekend.  Geïnspireerd door het initiatief van Bob Geldof in het voorgaande jaar, zetten Harry Belafonte, producer Ken Kragen en Quincy Jones het project in werking. Binnen no-time kunnen beoogde schrijvers Lionel Richie en Michael Jackson terugvallen op een hele groep echte 80’s sterren om het in te zingen. Timing is everything. En die wordt gezet op 28 januari 1985, want dan vinden The American Music Awards plaats.

Aangezien de sterren er toch allemaal zijn om eventuele prijzen in ontvangst te nemen, wordt het nummer relatief vlot( in ruim 10 uur) opgenomen. Hoewel sommige artiesten er niet bij zijn,  mag het eindresultaat er wezen. Dat vindt de wereld ook. De gedrukte 800.000 exemplaren zijn in het eerste weekend al over de toonbank. Hoewel het Britse Band Aid en Amerikaanse Usa For Africa worden gezien als elkaars tegenhanger, zijn er over het algemeen no hard feelings. Beide projecten zijn ieder op hun eigen manier uitermate succesvol.

Live Aid

Hoewel ‘We are the world’ als single veel succesvoller is, wordt 1985 ook het jaar van Live Aid. De concert-versie van Bob’s project is nog steeds legendarisch en met een opbrengst van over de 200 miljoen dollar is dat weer een groter succes. Het wordt geen wedloop tussen de twee projecten. Tijdens Live Aid treden, verdeeld over 6 plekken op de wereld , tientallen artiesten op. Het wordt één grote samenwerking tussen de grootste sterren. En de projecten.

Enorm succesvol

Live Aid wordt afgesloten in Londen en Philadelphia met aan weerszijden van de oceaan optredens van Band Aid en Usa For Africa. Beiden succesprojecten. Net als de voorganger, maakt ‘We are the world’ een enorme impact.  Met de opbrengst van de single werden 500 projecten in 18 landen bekostigd. Nog steeds. Om aan te geven wat er met het geld gebeurt, wordt er in 2010  – 25 jaar na dato – een site opgericht waar alle info te vinden is en hoe de opbrengst is verdeeld.

Niet nog een keer

Een nummer ten bate van het goede doel kan en moet je niet nog eens doen. Dat geldt voor Bob, maar ook voor die remake van ‘We are the world’ ten bate van de slachtoffers van de aardbeving op Haïti. Het is een paar jaar geleden  even zoeken wie nou de ster en wie nou de conciërge is,  daarna verdwijnt de plaat weer het andere oor uit. Het is maar goed dat de aanleiding zich niet (vaker) herhaalt,  hetzelfde geldt voor de desbetreffende plaat.

we are the world

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s