The legacy van Crank

Je kunt zeggen wat je wilt van de 00’s, maar het heeft al aardig wat cultfilms achtergelaten, zoals Crank. De film wordt al snel bij een breed en ook nieuw publiek populair, vooral omdat het zwaar over de top is. Dat is ook de bedoeling van de tandem Mark Neveldine en Brian Taylor achter de schermen.

Crank-zinnig

Zij creëren  een regelrechte achtbaan van zo’n 90 minuten, het script van Brian en Mark heeft wel wat weg van ‘Speed’.  Plot: huurmoordenaar Chev Chelios (Jason Statham) wordt als wraak  geïnjecteerd met een dodelijk gif, dat zijn spieren langzaam zal verlammen.  Om nog een tijd te kunnen functioneren, moet hij op advies van zijn arts  zoveel mogelijk adrenaline blijven aanmaken.

In goed Nederlands: fulltime opgefokt blijven. Over ‘Speed’ gesproken. In een letterlijke race tegen de klok, houdt hij zichzelf met een sloot Red Bull, een lading coke of als dat ding toch in de buurt is, een defibrillator op de been. Mentaal verre van stabiel, gaat hij op zoek naar de daders én een tegengif.  Goed, ademhalen moet ook, daarvoor is in de film rustpuntje en naïeve vriendin Eve (Amy Smart).

Soundtrack

Het geeft in het kort de eigenzinnigheid van de film weer, dat wordt doorgetrokken op de soundtrack. Chester Bennington, toenmalig zanger van Linkin Park speelt een bijrol in de film, maar zijn band Linkin Park komt niet voor op de soundtrack. Mike Patton, zanger van Faith no More wel, maar die heeft weer geen rol. Ach, tussen al het rockgeweld staat daar ook, zij aan zij,  ‘Everybody’s Talkin’ van Harry Nillson op de soundtrack.En het past in de film.

Letterlijk nog meer spanning

Een vrij succesvolle film dat door vriend en vijand van Jason Statham ( je moet immers  houden van het genre) nog steeds als een van zijn beste werken gezien. Ondanks de waanzin van het script, plot en de actiescènes. Dat wordt drie jaar later in Crank 2: High Voltage  nog wat verder uitgerold. Hierin wordt het begrip ‘even opladen’ wel erg letterlijk genomen. Accu’s, stopcontacten, alles voldoet. En daar is Linkin Park dan eindelijk op de soundtrack.

The legacy van de Crank-franchise is dan ook dat Brian en Mark  het genre actiefilm geheel anders benaderen, origineel zijn door met name de manier van filmen en de hoge dosis humor. De film neemt zichzelf niet geheel serieus. Daarom wil Jason Statham dolgraag nog een deel drie maken. Alleen blijft het al jaren bij een idee. Want hoeveel is oneindig plus één? Oftewel, hoe top je iets dat al over the top is?

Vastleggen in volledig scherm 23-5-2016 220933

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s