Patrick Hernandez en de Madonna mythe


Legendarisch en kort, dat is het succes van  Patrick Hernandez met ‘Born to be  alive’ in 1979. Daarna geeft iedereen zijn/haar eigen invulling wat er verder is gebeurd. Ik ook, wat zal die gast hedendaags doen? Ik gok op rentenieren en wat optredens. En koeien houden in Frankrijk.

Jean Vanloo

Dat is immers de carrièreswitch van Patrick, nadat in 1976 zijn toenmalige groep Paris Palace Hotel uit elkaar gaat. Van die split ligt niemand wakker, net als later van de platen van Pat Slide, zoals Patrick zichzelf even noemt. Jagend naar succes,  ligt die ene wereldhit echter al jaren voor het oprapen. Patrick’s nummer ‘Born to be alive’ heeft al een hele laag stof als producer Jean Vanloo het opmerkt en er een beat onder zet.

In België en Frankrijk loopt niemand warm voor het nummer, maar bij onderbuurman Italië lukt het wel en zo rolt het nummer door heel Europa. Producer Jean Vanloo  heeft het weer goed gezien. Hij vormt al jaren samen met Marcel De Keukeleire  een legendarisch producersteam van veelal discomuziek, is eigenaar van de roemruchte Twenty club en haalt al eerder Jimmy Hendrix naar Europa.

De ‘Madonna-mythe’

En eind 70’s ook Madonna. Daar komt ook de mythe vandaan dat ze Patrick’s achtergronddanseres is ten tijde van zijn succes. Sterker nog, ze heeft nog een tijdje in Patrick’s woonplaats Aalbeke gewoond. De mythe wordt twee jaar geleden definitief door het Belgische blad Humo onderuit gehaald.  Patrick heeft zelf ook toegegeven dat het achtergrondzangeres-verhaal een fabel is. Goed, het is niet helemaal uit de lucht gegrepen.

Hij heeft haar wel ontmoet. Dat dan wel weer. Jean Vanloo laat Madonna namelijk  naar Parijs komen om auditie te komen doen als danseres voor Patrick. Op basis daarvan  besluit hij haar zelf platen te laten maken, maar ze vindt het nummer ‘She’s a real disco queen’ niet bepaald haar stijl. Met een (wellicht vooruitziende blik en) smoes, vertrekt ze  weer naar Amerika en keert nooit meer terug. Debbie, de danseres die als twee druppels water lijkt op Madonnna, gaat wel dansen bij Patrick.

Frozen

Meer dan twintig jaar later, speelt de mythe een grote rol als Madonna vanwege haar 90’s klassieker ‘Frozen’ wordt aangeklaagd wegens plagiaat.  In 2005 spant de onbekende componist Salvatore Acquaviva  een rechtszaak aan  omdat hij vindt dat zijn nummer ‘Ma vie fout le camp’ wat origineler is. De rechter geeft hem gelijk en daarom mag ‘Frozen’ jarenlang in België niet meer verkocht of gedraaid worden.

Mythe busted

De uitspraak wordt opmerkelijk mede gebaseerd op de overtuiging van de rechter dat Madonna eind 70’s in België verblijft en zo ‘toegang heeft’ tot de muziek. Het blijft een mooi verhaal, maar ook Madonna zelf geeft tijdens de rechtszaak aan dat ze nooit in Moeskroen of Aalbeke is geweest in die tijd. Ze gaat in hoger beroep en het vonnis wordt in 2014 vernietigd.

En daarmee ook de mooie mythe van een beginnende danseres/zangeres op weg naar succes in het pittoreske Aalbeke. Waar hetzelfde succes voor Patrick al weer snel eindigt. Maar die is hedendaags binnen door de royalty’s en loopt daarnaast gewoon de festivals af met zijn ene hit. Heb ik het toch goed. Behalve van die koeien dan.

born to be alive

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s