Als Adele nog geboren moet worden: Alison Moyet

Als er weer eens een plaat wordt gedraaid van Alison Moyet uit de 80’s, dan komt daar al snel die vergelijking met Adele.  Ja, ze lijken veel op elkaar. Niet alleen vanwege de stem, ook qua persoonlijkheid en fysiek. Dat weet de hedendaags slanke en relativerende Alison Moyet zelf ook wel.

Het muzikale Basildon

Maar dat ze nu (samen met Dusty Springfield) als voorloper wordt gezien van Adele, heeft nog best een lange weg. In het door velen beschouwd als het weinig muzikale Basildon,  ligt de basis voor vele latere popacts uit de 80’s.  Paul Webb (later Talk Talk), Martin Gore, Andy Fletcher en Vince Clark (later Depeche Mode) en Alison kennen elkaar allemaal. In het geval van Vince en Alison al sinds hun 11e via de muziekschool.

Op de gok solo

Het daaruit voortkomende Yazoo met de ingetogen Vince en de extroverte Alison komt net zo snel als het ook weer geruisloos verdwijnt. Vince wil wat anders gaan doen. Omdat ze het zakelijk en qua netwerken allemaal aan Vince overlaat, is een solocontract bij Sony een enorme gok voor haar. Wellicht daarbij niet zo goed getimed, want ze ontwikkelt angst voor openbare plekken nadat ze een verkeerde opmerking plaatst tegenover haar grootste idool Elvis Costello.

Van flamboyant naar ingetogen

Ze vertrouwt zichzelf niet meer. Het zorgt ervoor dat ze jarenlang openbare gelegenheden zoveel mogelijk vermijdt. De zelfverzekerde Alison van Yazoo is veranderd in een ingetogen solo-zangeres. Ondanks een enorm succes voor haar debuutalbum en de daarop volgende albums, breekt ze door haar achtergrond nooit echt door in Amerika.

Ondanks dat ze best populair is. Maar ze is, net als een van haar bekendste nummers,  invisible. Een nummer dat ze  lange tijd niet meer wil zingen omdat nummers volgens haar op 22-jarige leeftijd momentopnames zijn, iets waar ze dan wel weer in verschilt met Adele. Die is immers groot geworden met muzikale dagboekteksten.

Opkrabbelen

Alison,gesteund door haar huidige en tweede man David Ballard,  slankt de afgelopen jaren af en ze overwint voor een deel haar vrees. En gaat weer optreden, met ook nummers van Yazoo. Toch merkt ze dat bepaalde nummers  gevoelsmatig alleen met Vince kan worden gedaan. ‘Only you’ eigenlijk, een nummer dat ze jaren zat is maar later weer begint de waarderen. Dat is tijdens een succesvolle reünietour in Amerika met Vince, op Alison’s initiatief. Succesvol, want er zijn no hard feelings, ondanks dat Vince de samenwerking min of meer heeft verbroken begin 80’s.

Persoonlijke afsluiting

Alison heeft altijd benadrukt dat ze veel van haar succes aan hem te danken heeft.  De tour is dan ook een persoonlijke afsluiting, wie weet komt er ook nog een gelegenheid om het weer goed te maken met Costello.  Het is een nieuw begin, en geheel als onderdeel daarvan, verwijdert ze enkele jaren geleden al haar werk, demo’s en muzikale contacten van haar computer.

Ze stelt recent dat haar angst ook een voordeel heeft gehad.  Door de relatief weinig liveoptredens heeft ze haar  studiozang niet veelvuldig proberen te overtreffen op het podium. Een advies dat hedendaagse Alison als oude generatie aan nieuwe generatie Adele doorgeeft.

Vastleggen in volledig scherm 10-5-2016 210957

Advertenties

2 gedachten over “Als Adele nog geboren moet worden: Alison Moyet”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s