Knallend einde wordt comeback: Golden Earring

Go like a burning stuntman, eruit gaan met een knal, dat is de bedoeling bij de Golden Earring in 1982. Het wil niet meer lukken en de band besluit nog een laatste album te maken. Dat wordt het album ‘Cut’, een referentie uit de filmwereld als een scene erop staat. Ieder bandlid heeft wat nummers bijgedragen, zo heeft George Kooymans een eigen nummer van hem gebruikt. Is het ook sneller klaar.

Ongekende video

Loopt iets anders. ‘Twillight zone’ is eigenlijk bedoeld voor zijn naderende solocarrière. Maar juist dit nummer speelt een sleutelrol in de wederopstanding. En laten we natuurlijk Dick Maas niet vergeten. De regisseur komt begin 80’s  in contact met de band door Cesar Zuiderwijk, die wat films van hem heeft gezien. De band legt hem de kwestie van het nog een keer één vlammen voor.

Maas bedenkt hierop een Amerikaans aandoende clip voor het nummer van George, iets dat voor Nederland ongekend is. De video bevat wat heftige scenes (waaronder de slotscene) en zo is er vanzelfsprekend wat controverse. Dat doet het ook goed op MTV en daarmee in Amerika.Zo heeft Golden Earring het succes van ‘Radar Love’ geëvenaard en gaat door.

Net te ver

Dick vertelt in later een interview dat hij hoopt dat de video de inspiratie voor Michael Jackson’s ‘Beat it’ is geweest. Zal best kunnen, maar zijn volgende samenwerking met de Golden Earring hoogstwaarschijnlijk niet. Want de band is inmiddels weer helemaal terug, denkt niet meer aan stoppen.Integendeel, er volgt al snel het album N.E.W.S. met de leadsingle ‘When the lady smiles’.

Maas doet hetzelfde kunstje, de beruchte clip met de non, veroorzaakt een enorme discussie. Het is net een grens te ver voor Amerika. Daar is de clip te controversieel, krijgt een boycot en dat kost de band een geheid Amerikaans succes. De clip is daar nog steeds nagenoeg onbekend en zo kan zelfs Hillary Clinton dit jaar makkelijk een foutje maken. In Nederland gaan we massaal om voor de plaat en clip. Daarvoor wel. Opvolger  ‘Clear Night Moonlight’ wordt het in Nederland en Amerika weer net niet.

Vergeten clip

Het levert geen nieuw  of aansprekend  succes op , ondanks nieuwe inbreng van Maas. Maakt niet uit, in andere delen van de wereld kunnen de Earrings niet meer stuk. Zo tourt de band  eind 80’s bijvoorbeeld door Europa en doet onder anderen de DDR aan. Het speelt daar het nieuwe nummer ‘Turn de world around’ wat tekstueel een voorbode is wat de bevolking nog staat te wachten. Wellicht de reden dat een tv-opnamen in Oost-Duitsland wordt verboden.

Het nummer wordt de leadsingle van het nieuwe album ‘Keeper of the flame’ dat officieel in de Roxy wordt gelanceerd. Voor de clip is daar weer Dick Maas (en natuurlijk in de bijrol  vriend van de band, Hans Vandenburg) die met een budget van 135.000 gulden aan de slag mag. Om niet nog eens de fout te maken dat de clip een boycot krijgt, wordt Khomeini in verband met de rel rond Rushdie geschrapt.  De plaat wordt wel een hit, maar de clip niet.

Ondanks weer een uitstekende video, wordt het toch de vergeten clip van Dick.Zo gaat zijn 80’s tetralogie, net als de Golden Earring in 1982, er niet knallend uit als een ‘Burning stuntman’. Maar het is natuurlijk wel prima inspiratie voor nog een samenwerking met de Earrings in de 90’s.

Vastleggen in volledig scherm 5-5-2016 235203

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s