Bollywood evenaart Hollywood: Enthiran


Enthiran, of met de Engelse titel Robot, maakt eind 2010 een enorme impact in zowel India als buiten haar grenzen. Een knappe prestatie, vooral voor regisseur Shankar, voor wie deze film eind ’90’s  een prestigeproject wordt en ruim twaalf jaar aan de film werkt.  De film gaat zes jaar geleden de geschiedenis in als de duurste Indiase film ooit in Bollywood en kan zich op veel fronten meten met Amerikaanse tegenhangers.

Veel  Hollywood trekjes

Met een budget van omgerekend ruim 40 miljoen dollar, worden Amerikaans aandoende over-the-top en moralistische scenes afgewisseld met Indiase humor, gezang en gedans. Het is daarmee een mix van van de twee grootste filmindustrieën in de wereld. Zo heeft de film veel overlappingen met Amerikaanse tegenhangers als met name ‘I Robot’ en ‘Terminator’. Dat wordt extra versterkt door de Amerikaanse bijdragen achter de schermen van bijvoorbeeld Steven Spielberg’s Industrial Light and Magic studio en kledingontwerper Mary E. Vogt. Zij heeft ook voor onder anderen ‘Men in Black’ de kostuums verzorgd.

Indiase ‘Electric dreams’

Ook is er veel afgekeken van ‘Electric dreams’ uit 1984. Dr. Vasee (gespeeld door de in India razendpopulaire acteur Rajinikanth) maakt de robot Chitti dat qua uiterlijk een dubbelganger van hem is. Ondanks een hoogstaand werkje, blijft het een normale , emotieloze robot. Door een kortsluiting krijgt het wel menselijke trekjes en wordt hij verliefd op Vasi’s verloofde, Sana ( gespeeld door Aishwarya Rai Bachchan). Hij keert zich vervolgens tegen zijn maker, oftewel Chitty wordt evil. Met alle gevolgen en chaos van dien.

Rajnikanth in de rol(len) van zijn leven

De film breekt met alle wetten en regels, vooral voor sterspeler Rajnikanth.  Bij het filmproject, dat al heel vaak is gestopt en op de plank is gelegd, valt in 2007 alles op de juiste plaats als Rajnikanth in Shankar’s film ‘Sivaji’ speelt. Rajnikanth, die vooral sympathieke, herkenbare karakters speelt en vrijwel nooit slechterikenrollen, moet even nadenken als Shankar hem vraagt voor de (drie)dubbele rol als wetenschapper en als robot met zowel goede als kwade bedoelingen.

Enorme gok

Hij is in India en omstreken een enorm bekende en populaire acteur die zich met deze rol volkomen belachelijk kan maken. Maar Shankar praat op hem in en vertelt hem gewoon er voor te gaan en te vertrouwen op zijn acteertalent. Challenge accepted. ‘We didn’t want awards, but rewards’, zoals hij zelf zegt in een interview. Het pakt dan ook enorm goed uit. De cijfers zijn nog steeds niet helemaal duidelijk, maar feit blijft wel dat de film het budget minstens twee keer heeft terugverdiend. Ook krijgt  het vrijwel overal positieve filmrecensies, zelfs in het westen.

Simpel 2.0

Shankar en Rajnikanth proberen het succes volgend jaar te overtreffen als Enthiran 2 (of simpelweg 2.0) gaat uitkomen, met een rol voor de enige echte terminator,  Arnold Swarzenegger. De opnamen zijn daarvoor in december vorig jaar gestart alsmede de enorme hype erom heen. En met alweer het hoogste filmbudget ooit, is de beruchte voorganger bij voorbaat op een punt al overtroffen.

Vastleggen in volledig scherm 3-5-2016 113951

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s