Queen: Een grens doorbroken


Freddie woont, vanaf dat hij in Engeland aankomt, een aantal jaar om de hoek bij Brian May. Ze komen elkaar in 1970 voor het eerst tegen. Freddie stelt zich dan nog netjes voor met Farrokh Bulsara.  Opgegroeid in Zanzibar en India, krijgt hij in Engeland  vooral door zijn naam te maken met racisme. Mede hierdoor verandert Farrokh  zijn (artiesten)naam definitief in Freddie Mercury.

Kritiek

Juist met deze achtergrond is het voor Freddie pijnlijk dat Queen veel kritiek over zich heen krijgt als het tijdens het apartheids-regime in Zuid-Afrika optreedt in Sun City, voor velen hét symbool van het walgelijke beleid. Dat (nog steeds bestaande) resort leidt zelfs tot de protestsong ‘Sun city’ met medewerking van vele bekende artiesten.  Queen is zich  ondertussen van geen kwaad bewust.

I want to break free

In een interview uit 1982 zegt John Deacon dan ook  ‘We’re a non-political band. We try really to keep out of politics. We’ll go anywhere if people want to come and see us’. Daarom worden de kaartjes ook gratis weggegeven zodat de samenstelling van het publiek in de praktijk zeker niet geheel eenzijdig is.  De optredens zorgen voor een enorme populariteit van Queen bij de zwarte bevolking in Zuid-Afrika.

Dat wordt nog eens duidelijk als Deacon het nummer ‘I want to break free’ schrijft voor de band.  Dat nummer groeit uit tot een van de grootste hits van Queen, vergezeld met de legendarische clip, bedacht door drummer Roger Taylor. Ondanks dat John’s uitgangspunt in dit nummer vrouwenemancipatie is, wordt het echter  een van de themanummers van het ANC dat strijdt voor de vrijlating van Nelson Mandela.

 Geen Band Aid

De band wankelt ondertussen in 1984. Veroorzaakt door verschillende issues, hakt de  kritiek er ook hard in en laat Queen zeker niet koud. Zo worden ze onder anderen niet worden uitgenodigd voor ‘Do they know it’s Christmas’ van Bob Geldof en Midge Ure. De geruchten over een split van de band nemen toe, met name vanwege terugkomende verhalen over de ziekte van Freddie. Iets wat John Deacon in hetzelfde interview, negen jaar voor Freddie’s overlijden, dan nog onwetend weerlegt.

Grootste wederopstanding op Live Aid

De redding van de band in de 80’s is als de band van diezelfde Geldof wel een uitnodiging krijgt voor Live Aid in 1985. Na lang nadenken betreedt de band het podium. Andere acts vallen door de mand, Queen heerst.  De wederopstanding van de afgeschreven band wordt verder bekroond met het legendarische Wembley-concert in 1986, vier jaar voor de vrijlating van Nelson Mandela. En zo worden ze door de muziekwereld weer in de armen gesloten.

‘46664’ project

Hoewel de meningen verdeeld blijven, heeft Queen (naar mijn mening) met de optredens muzikaal zeker een statement gemaakt tegen apartheid. Daarbij blijft de band ook na diens vrijlating,  Nelson Mandela steunen door middel van het ‘46664’ project. Dat is genoemd naar het nummer dat Nelson draagt ten tijde van gevangenschap, om na 27 jaar te worden vrijgelaten. He broke free, net als de band dat doet op Wembley na alle kritiek.

Vastleggen in volledig scherm 29-4-2016 115725

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s