Flashback 1963: ‘Freedom is indivisible, and when one man is enslaved, all are not free.’


Reagan zei het ooit al: ‘You and I have the abilty, the dignity and the right to make our own decisions and determine our own destiny. ‘ Ik moet daar aan denken als ik  aantal jaar geleden op het dakterras zit van een hotel op de rand van Oost-Berlijn. Vanaf deze plek kun je door het straat en -stadslicht nog steeds een duidelijk onderscheid maken tussen oost en west. Als een soort zichtbaar litteken van de stil gevoerde oorlog om vrijheid.

DDR

Met als symbool West-Berlijn in die tijd.  Een zeldzame oase van vrijheid,  omringd door de kille DDR, geleid door achtereenvolgens de nog killere Ulbricht en Honecker. Het ontstaat amper vier jaar na WO II, waarin juist de ultieme strijd om vrijheid wordt gevoerd.  De DDR heeft echter niets met vrijheid te maken.  Met de zware greep van de regering op alle aspecten van het leven en de geheime dienst overal op de loer, ontstaat er al snel een situatie dat zelfs een naast familielid je kan verraden.

Speech

President Kennedy is in juni 1963, twee jaar na de bouw van de muur en vijf maanden voordat hij wordt vermoord, dan ook geraakt als hij arriveert in Berlijn en de muur zelf aanschouwt. De bewoners van West-Berlijn hebben hoge verwachtingen maar zijn speechschrijvers komen met een voorzichtige tekst, vooral bedoeld de spanningen met de Sovjets niet te verergeren. Kennedy vindt de tekst teleurstellend. Hij schrijft vervolgens de speech zelf, waarin hij het communisme niet spaart. Met als uitgangspunt de uitspraak ‘Ik ben inwoner van Rome’, in het Romeinse rijk als uiting van trots, komt hij met de beroemde zin ‘Ich bin ein Berliner’.

Vrijheid moet bewaakt worden

Kennedy zegt in zijn legendarische speech bij de Berlijnse Muur ook: ‘Freedom is indivisible, and when one man is enslaved, all are not free.’ Over de muur zegt hij: ‘For it is, as your Mayor has said, an offense not only against history but an offense against humanity,’ Want nooit meer, zeggen we tegen elkaar na WO II. Vrijheid moet bewaakt worden. En er wordt vervolgens een muur om heen gezet. Nooit meer,  zeggen we ook tegen elkaar als in 1989 diezelfde Berlijnse muur wordt neergehaald, het ijzeren gordijn wordt opgerold, en de DDR wordt uitgegumd op de wereldkaart.

Perspectief

Maar in perspectief gezien, is er niets veranderd. Recent nog, worden mensen die het vrije woord verdedigen, aangeklaagd of nog erger. Ondertussen wegen we steeds meer onze woorden af en leveren we zonder enige tegenstand zwaarbevochten privileges in om de rust te bewaren of ons te beschermen tegen kwaadwillenden die onze levenswijze afkeuren. De geschiedenis lijkt zich te herhalen en daarom kan de speech van Kennedy niet vaak genoeg gehoord worden.

 Vastleggen in volledig scherm 26-4-2016 151305

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s