Een korte basisles hits maken: Music Instructor


Tegenwoordig lijken de rechtszaken om plagiaat steeds meer toe te nemen.  Is een constatering. Maar als dat ook feitelijk is, dan ligt de verklaring naar mijn mening bij tig jaar muziek waar met een x-aantal muzieknoten en combinaties de platen elkaar kunnen overlappen.  Dan heb je ook nog de covers  of samples, waar het lenen nog nadrukkelijker aanwezig is. In die  categorie gaat het er om  wat je er  mee doet.

Weinig creatief

Dat is tegenwoordig niet veel. Naar mijn mening is het veelal muzikale armoede, eenheidsworst. Te gepolijst. What about die 90’s dan, zeggen tegenstanders, die danceplaten klinken vaak te simpel.  Dat kan, dag mag, alleen is dat decennia wel heel wat creatiever met minder (technische mogelijkheden) geweest. Een voorbeeld van zo’n creatief werkje vind ik  ‘Hymn’ van de Duitse act Music Instructor.    

Hoe het wel moet

Die act ontstaat als gitarist Holger Trenz  na een mislukte platendeal gaat experimenteren met andere instrumenten en zo een eigen versie van ‘Hymn’ maakt. De demo komt bij de Triple M Crew, bestaand uit Mike Michaels, Mark “MM” Dollar en Mark Tabak, terecht en zo onstaat het idee om er een muziekles van te maken. Sterker nog, om daar een hele act om heen te bouwen. Holger Trenz wordt zo Holly Trance.

Hymn

Naast die naam is de track ‘Hymn’  zelf ook best briljant gevonden. Met een ruime opbouw omdat ze willen laten horen hoe je dan ‘zo’n simpele’ hit in de 90’s maakt, is de plaat van begin tot eind een normale danceplaat.  Ze laten stapsgewijs horen hoe laag voor laag wordt opgebouwd en dat je (het uit een hele andere hoek komende)  ‘Hymn’ van Ultravox, daar precies in kan passen. Dat is creatief.

Verder experimenteren

In plaats van blijven hangen in een genre,  gaan de heren daarna experimenteren met andere dancestylen en wordt de act omgegooid. Zo keert de robot ten tijde van ‘Hymn’ en het eerste album ‘The world of the music instructor’, niet meer terug. De act gaat de richting van electro op en laten Abe uit het videospel Oddworld als nieuw gezicht fungeren.Met deze richting houdt de act het tot rond de eeuwwisseling vol.

Houdt het simpel

Daarna valt Triple M  definitief uit elkaar als de drie M’s na nog wat gezamenlijke projecten afzonderlijk andere projecten gaan doen. Soms best succesvol. Dat is niet zo gek,  want de basisles van vandaag is dan ook: wees zo creatief mogelijk  met zo min mogelijk. Je voegt wat bij, haalt wat weg, gooit het tempo omhoog, pakt een oude hit van de plank en mixt het door elkaar.  Ladies and gentlemen, the hit record. In de 90’s dan.
Vastleggen in volledig scherm 19-4-2016 104513

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s