Flashback 1992: ‘It was a fascinating experience, very healing’


In 2010 heb ik de Taj Mahal in India bezocht en daar staat ook het beroemde ‘Diana bankje’. Recent, gisteren nog, gaan de Britse prins William en zijn vrouw Kate op datzelfde bankje zitten als zij de plek bezoeken. In tegenstelling tot mijn foto’s van India, halen de foto’s  van het paar op het bankje natuurlijk wel alle kranten. Het is immers ook een  symbolische pose op een bankje met veel historie voor de ouders van William.

Belofte Charles

In 1980 bezoekt Williams vader, prins Charles, de Taj Mahal al en gaat hij alleen op het bankje voor het indrukwekkende bouwwerk zitten. Hij vertelt tegen de aanwezige pers dat hij  hier ooit zal weerkomen met zijn grootste liefde. Zijn uitspraak is een link naar de reden voor dit bouwwerk, het achtergrondverhaal van de ontroostbare  Shah Jahan.

Hij laat de Taj Mahal  bouwen voor zijn gestorven en geliefde echtgenote Mumtaz Mahal. Het groeit in de eeuwen daarna uit tot het symbool van India, tot een van de zeven wereldwonderen maar vooral tot het symbool van liefde. Hierdoor zal juist het bankje voor het paleis  het symbool worden van een gebroken huwelijk en eenzaamheid.

Ieder een eigen weg

Want twaalf jaar na de uitspraak van Charles, 11 februari 1992, zijn hij en zijn vrouw Diana op bezoek in India. Diana wil de Taj Mahal bezoeken maar hij kiest voor een zakelijke lunch in Delhi. Ze besluit dan maar zonder hem het monument te bezoeken. Beiden weten dat deze keuzes  verstrekkende gevolgen hebben en de geruchten over hun huwelijk enorm zullen aanwakkeren.Toch zet Diana haar plan door en Charles verandert ook niet van gedachten.

Onder het oog en vooral vanwege de wens van de massaal opgetrommelde pers gaat Diana op het bankje zitten en blijft daar 5 minuten zitten in een ongemakkelijke situatie. Met haar gedachten over haar huwelijk, wetend dat het definitief over is, wordt ze tegelijkertijd van alle kanten gefilmd en gefotografeerd.  Door de afwezigheid van Charles krijgt de pose een schrijnende sfeer. Ze is niet de grote liefde van Charles. Al langer niet meer. Of nooit geweest.

Symbolisch einde

Als ze weer opstaat en bij de pers terug komt, zwijgt ze even en zegt dan ‘It was a fascinating experience, very healing’.  Als antwoord op de stormvraag aan vragen zegt ze ‘Work it out for yourself.’ Het is voor haar een afsluiting van een dramatische periode en ze geeft hiermee de pers  symbolisch toestemming om voluit te schrijven over het al kapotte huwelijk. De kritiek dat in de kranten volgt, wordt vooral op Charles gericht. Er wordt gesteld dat hij de geruchtenstroom gemakkelijk had kunnen indammen. Met een gebaar, een toneelstukje.

Bankje blijft van Diana

Maar dit zou hypocriet zijn vindt Charles en er volgt geen mea culpa. Eind 1992 is het hoge woord er eindelijk uit en wordt de scheiding aangekondigd. Dit wordt in 1996 bekrachtigd. Diana is vrij maar dat blijkt van korte duur. Een jaar later krijgt haar leven een dramatisch einde.

En de werkelijke grote liefde van Charles is (al tijdens zijn huwelijk met Diana)  Camilla. Met haar bezoekt hij later nog meerdere malen India. Alleen heeft hij tot op de dag van vandaag zijn belofte uit 1980 niet ingelost. De bank blijft dan ook voor altijd het ‘Diana bankje’.

Vastleggen in volledig scherm 17-4-2016 150409

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s