Korte popfase: Living In A Box


Chrysalis is in het Engels de staat van een vlinder dat zich in de pop fase bevindt.  Dan heb je best een goede naam voor een platenmaatschappij gevonden. En zo’n klein coconnetje  kun je weer linken aan een groepsnaam als Living in a Box dat najaar 1985 tekent bij – Goh, daar hebben we het bruggetje al – Chrysalis.

Zanger gezocht

Marcus Charles Vere en Anthony ‘Tich’ Critchlow nemen begin 1985 met producer Steve Piggot wat instrumentale nummers op. Maar er mist toch een ding. Een zanger. Toch best essentieel. Steve kent de lokale scene van Sheffield al jaren en Richard Darbyshire van het illustere bandje Zu Zu Sharks is volgens hem best een talent. Laat hij nou net naar de studio komen voor eigen nummers.

Dubbel pitchen

Hij zingt als ‘behang’ de nummers  van Marcus en Anthony in en gaat weer verder met zijn eigen werk.  Ze houden contact maar gaan  wel afzonderlijk op zoek naar een platencontract. Zo krijg je de situatie dat Marcus en Anthony in het ene kantoor zitten te pitchen, Richard in het kantoor ernaast. Chrysalis doet eindelijk de logische optelsom en stelt Richard voor een keuze. Solo of… Richard kiest voor dat naamloze duo.

Gewoon Living in a Box

Ja, die naam. Ach, waarom niet de track gebruiken die voor hen na lang shoppen bij platenmaatschappijen bij platenbons Bob Grace de deuren heeft geopend? Living In A Box it is.  Het nummer, dat gaat over een vriend van de band die in een bouwvallig huisje woonde, slaat aan. Het wordt naast het gelijknamige album ook maar meteen op de soundtrack  van de films  ‘Masters of the Universe’ en ‘Can’t buy me love’ gezet.  Hedendaags hartstikke cult.

Koersloos

Net als Living In A Box zelf. Want na een voortvarende start en een tweede hitalbum, stokt het succes. Twee factoren spelen een rol. Het begint al als de single ‘Gatecrasher’ flopt door een verkeerde timing. De plaat wordt net voor het Hillsborough drama uitgebracht.Daarna wordt de plaat begrijpelijk niet meer zo snel gedraaid en gekocht.

Het is een factor,  ook spelen creatieve meningsverschillen een rol. Maar dat is meer een verhaal van kip of het ei. Chrysalis wordt onderdeel van EMI en die wil een andere koers varen qua muziek. Het trio komt er met elkaar en de platenmaatschappij niet uit welke koers dat dan moet zijn. Koersloos gaat ieder zijn eigen weg.

Nieuwe doos

Hoewel, Richard pakt de draad weer voor het succes op. Hij gaat solo met onder anderen nummers die eigenlijk voor het derde album van de groep zijn bestemd. Dat nooit van de grond is gekomen. Net als Richard’s solocarrière. Succesvoller wordt hij als componist voor andere artiesten.

Tich en Marcus verlaten de muziekwereld maar zijn recent weer teruggekeerd met een nieuwe Richard, Kenny Thomas.  Als een vlinder fladderen ze nu naar festivals als het Remind festival in Henley-on-Thames , met muziek uit de oude doos, of in dit geval box.

living in a box

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s