Van pioneer naar volger: Mr Lee

Ach, even kort over Mr Lee. Logisch bruggetje is The  A Team. Over die geweldige serie heb ik het al zo vaak gehad. Het is de serie waarin leider Hannibal bekend staat om zijn slechte vermommingen en een daarvan is die van Mr Lee. Mogelijke cliënten moeten altijd eerst naar zijn wasserij,  zodat ze kunnen worden gecheckt voordat de vier helden met hen in zee gaan.

Hiphouse

In diezelfde 80’s is Mr Lee  ook de artiestennaam van Leroy Ricky Haggard. Zoals bijna alle pioniers van de eerste house komt hij ook uit Chicago en is in die tijd daar dj. Tot zover niet zo verrassend. De reden dat de man niet helemaal in de vergetelheid is geduikeld, is dat hij best legendarisch is geworden door met zijn werk hiphop en house door elkaar te mixen waardoor we later Hiphouse op de radio horen. Dat gebeurt later pas, Mitchball Records ziet het in de vroege 80’s niet zo zitten.

Stapsgewijs naar Europa

Komt goed. Via een vriend komt Leroy in contact met Trax Records en dan gaat het wel snel. ‘Shoot Your Best Shot’ is nog een experiment. Zijn doorbraak komt er met  ‘I Can’t Forget’ in de US en dat blijft niet opgemerkt bij ons. Letterlijk via zijn platen ‘Pump Up Chicago’ en ‘Pump Up London’ maakt hij de overstap naar Europa en Jive Records. En zo krijgen we in het Nederland van 1989 bezoek van de man. Met “Get Busy” twijfelen we eerst nog, met ‘Pump That Body”  zijn we hier ook om. We want more.

Teddy Riley

Komt er helaas niet. Je moet de concurrentie altijd één stapje voor zijn en dat is wat Mr Lee net niet doet. Voortvloeiend uit ‘zijn’ Hiphouse, komt daar nieuwe pioneer  en (voormalig) Guy-lid Teddy Riley met de stijl ‘swingbeat’.  Teddy wordt naast Babyface een van de belangrijkste producers van de 90’s. Met ieder een eigen groep. Babyface heeft Az Yet, Teddy heeft Blackstreet. De markt netjes verdeeld.

Leroy wordt wakker. Hij gaat ook die richting ook maar op met zijn tweede album. Maar in een vijver van zoveel hetzelfde verdwijnt zijn op zichzelf best aardig werkje toch in het niets.  Met schrijfwerk voor onder anderen Fresh Prince/Jazzy Jeff en R.Kelly verdwijnt Leroy  letterlijk  op de achtergrond. Tja. van pionier weer opgaan in de massa, is nooit goed voor een carrière op de voorgrond. Dat is wellicht de reden dat we hier nooit meer wat van  hem hebben gehoord.

Vastleggen in volledig scherm 3-4-2016 015043

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s