De legacy van David Armand: songtekst in ander daglicht


Als ik tegenwoordig George Michaels’s ‘Careless Wisper’ en Elton John’s  ‘Your song’ hoor, dan begin ik spontaan te glimlachen.  Is de schuld van komiek David Armand.  Met zijn letterlijke  interpretaties van wereldhits worden de meest serieuze nummers in een volkomen ander daglicht gesteld.

Dansen voor doven

Hij doet dat vanaf de zero’s met ‘interpretative dance’. Het is naar eigen zeggen een soort ‘dansen voor doven’.  Deze mime-stijl  bedenkt hij jaren geleden als hij nog onderdeel van de act Hollow Men is. Eerst begint het als een klein deel van de show, daarna wordt de act steeds groter.  Als de ‘Oostenrijkse’ Johann Lippowitz maakt hij in 2005 faam als zijn interpretatie van Natalie Imbruglia’s ‘Torn’ viraal gaat.

Natalie Imbruglia

Dat valt zelfs Natalie op en ze neemt contact met hem  op.  Ze besluiten samen op te treden tijdens het Secret Policeman’s Ball in 2006.  Tijdens deze benefietshow voor Amnesty International, doet David eerst zijn inmiddels beroemde act zelf en wordt later bijgestaan door Natalie. David zegt in een interview dat ze de ‘choreografie’ op de hotelkamer van Natalie hebben geoefend, pas de avond voor het optreden.

David zegt in hetzelfde interview dat hij denkt dat zijn succes aan een paar factoren ligt. De act zelf is door meer mensen gedaan, maar hij combineert dance met mime en hij lijkt dat  bloedserieus te nemen.  Dat in tegenstelling tot acts als het beroemde (en jarenlang een van de meest bekeken video’s op YouTube) ‘Evolution of dance’.

Fast and Loose

in 2011 komt hij met zijn mime opnieuw in de belangstelling  staan. Zijn act wordt een onderdeel van de  kortstondige BBC show ‘Fast and Loose’ waar hij wereldhits uitbeeldt en andere kandidaten met een koptelefoon op moeten raden welke hit er nu weer door David letterlijk wordt  genomen. Het levert een hele lading nieuwe interpretaties op die onder zijn ‘echte’ naam David Armand (werkelijke naam Whitehead) allemaal stuk voor stuk viraal zijn gegaan.

The Legacy van David  aka ‘Lippowitz’

Zijn legacy is dus dat je serieuzer bedoelde teksten als ‘Human’( Killers) , ‘Love is all around'(Wet Wet Wet), ‘One more time’( Britney spears) toch vanuit een andere hoek gaat bekijken. Ondanks het succes, gaat David de afgelopen jaren meer de kant van acteren en schrijven op. Dat zegt natuurlijk niet dat de act Lippowitz verdwenen is. Hij is nog steeds te boeken,  zelfs als spreker.  Alleen betwijfel ik of hij daar op de goede plek is.

david armand

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s