Klein beetje meer succes dan Paul: Art Garfunkel


Songwriter Mike Batt wordt in 2009 wereldnieuws als hij op zijn landgoed honderden konijnen afschiet. Hij heeft achteraf  zeer veel spijt van deze actie, wellicht ook voor een deel omdat hij bekend is geworden door ‘Bright eyes’. Het heeft wel iets karma. In de 70’s heeft hij namelijk juist net niet die inspiratie als hem wordt gevraagd om een nummer te schrijven vanuit het oogpunt van een neergeschoten konijn. Dat is best te begrijpen,  hij heeft op dat moment ook geen last van konijnen.

Iets met konijnen

Het begint allemaal als regisseur Martin Rosen een nieuw filmproject heeft: het tranentrekkende ‘Watership’s Down‘.  Hij heeft voor Mike een simpele opdracht: schrijf een nummer over een konijn dat doodgaat. Daar is Mike mooi klaar mee, een nummer over een zwaargewond konijn. Grote kans dat hij met het nummer  de plank volledig misslaat bij het publiek als het te donker is of omdat het simpelweg belachelijk overkomt. Maar daar gaan we weer, de oplossing zit hem is die ene zin,  Mike wordt wakker met zo’n zin, namelijk ‘Is it a dream’.

Discussie over een muzieknoot

Hij bouwt daar vervolgens een hele tekst om heen. Hij vertelt later in een interview dat op het moment hij zelf een brok in de keel krijgt van ‘Bright eyes’, hij weet dat het goed is. Ook vertelt hij ook over de opnamesessies met Art. Art is namelijk een echte perfectionist en Mike en Art liggen dan ook vrij vaak overhoop. Op het laatst loopt de spanning zo hoog op dat er een felle discussie ontstaat over één muzieknoot. De uiteindelijke hit maakt veel goed.

Laurie Bird

Na de opnames, belt Art zijn maatje Mike op en lijkt hij zich niets meer te herinneren van de ruzies en dat akkefietje met die muzieknoot.Het is typerend voor de perfectionist Art wiens solocarrière nog steeds een beetje in de schaduw staat van die wereldberoemde samenwerking met Paul Simon. Hij blijft dan ook liever altijd op de achtergrond en praat niet zo graag over zichzelf. Vooral niet over een van de zwartste bladzijden uit zijn leven, het verlies van vriendin Laurie Bird. Zij pleegt in 1979 op 25e jarige leeftijd zelfmoord.

Dat is amper een maand nadat ‘Bright Eyes’ in de UK de top bereikt. Art kan begrijpelijk weinig van het succes genieten, hij gaat door een diep dal.  Hij draagt in het vervolg het nummer aan haar op. Ook heeft  ‘Scissors Cut’ uit 1981 een foto van haar op het album. Art, naast zanger tevens een voortreffelijk dichter, brengt daarna ook de dichtbundel ‘Still water‘ uit waarin hij alles van zich af schrijft.

Hit verandert weinig

Ondanks het enorme succes en de persoonlijke achtergrond van Art bij ‘Bright eyes’, blijft hij hitmatig aan Paul Simon verbonden voor de meeste mensen.  Want hoewel Art de grootste hit van de twee scoort en daarmee een klein beetje succesvoller is, staat dat in het niet bij de hits van Art en Paul als duo.  Dan is er tot slot die andere levensvraag naast ‘Is it a dream?’ Komen de heren weer eens bij elkaar? Twijfelachtig. Art zal wel willen, Paul nu even weer niet.

art garfunkel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s