Flashback 1992: ‘Quentin Tarantino? Nooit van gehoord’


Als Hans Bouwens in 1992 een telefoontje krijgt van zijn uitgever kan hij er niet zoveel mee. Een onbekende regisseur heeft zijn ‘Little green bag’ voor een film gebruikt. Hans haalt zijn schouders op. ‘Quentin Tarantino? Nooit van gehoord’. Hij ziet de royalities vanzelf wel. Hij concentreert zich liever op de  gemiddeld twee optredens per week in allerlei winderige uithoeken waar hij naast wat solowerk vanzelfsprekend ook ‘Little green bag’ zingt.

Creatief momentje verandert alles

Ondanks het grote succes achter hem, heeft Hans heel wat aan dat nummer te danken. Zo kan hij in 1969 al snel kappen met zijn dead end job in de limonadefabriek als het nummer zowel in Nederland (door Veronica) als in de VS (door Jerry Ross) een hit wordt. Niet slecht voor een nummer dat in een schoolgebouwtje wordt geschreven met een  basloopje als basis. Jan Visser gebruikt dat loopje al eeuwen als opwarmertje tijdens repetities voor de band Soul Invention. De wereldhit in spe krijgt vorm als Hans er op een zomeravond een tekst bij gaat verzinnen.

Kleine aanpassingen, grote gevolgen

Het hoeft dus allemaal niet zo moeilijk te zijn. Bijvoorbeeld dekt de huidige groepsnaam de lading niet meer, aangezien de band een andere muziekrichting op wil. Een boekje met in de hoofdrol detective George Baker wordt in no time de inspiratie voor een nieuwe groepsnaam. Ook het nummer kent zijn snelle aanpassingen. Als het qua tekst niet lekker rijmt, veranderen de heren greenback (geld) heel simpel in green bag ( groene tas).

Dat zijn toch twee verschillende dingen en dat maakt niet uit.  Er zijn met bijvoorbeeld ‘Whiter shade of pale’ wel meer vage teksten in die tijd, stelt hij achteraf.  Het is in ieder het begin van enorm succes in de 70’s en een groot deel van de 80’s.  Maar na twee perioden George Baker Selection is het in 1989 definitief over. En Hans verdwijnt voor het grote publiek uit het zicht. Tot dat ene nummer op de Amerikaanse radio wordt  gedraaid.

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino werkt op dat moment aan ‘Reservoir Dogs’ en is vastbesloten  ‘Money’ van Pink Floyd voor de eerste scene  te gebruiken. Quentin bedenkt zich als hij ‘Little green bag’ op de radio hoort. En daar is specialist in gebruik van muziek in films, Karyn Rachtman  (Zie artikel Pras).

Zij weet een goede deal te sluiten met de uitgeverij van Hans. En zo rolt de bal weer verder. Quentin heeft dan ook iets met Nederland.  Zo zitten er  in veel van zijn films  Nederlandse referenties. Naast de muziek van Hans in ‘Reservoir dogs’ zit namelijk ook karakter Freddy Newandyke in de film, een verbastering van Nieuwendijk, beter bekend onder zijn schuilnaam Mr…Orange.

Dat ene telefoontje dus

De film is een redelijk succes maar de populariteit stijgt naar enorme hoogte als Quentin een paar jaar later wereldberoemd wordt met Pulp Fiction (schrijft hij voor een deel in Amsterdam). Daarmee krijgt zijn eerdere werk hernieuwde aandacht en zo kent men over de hele wereld Hans weer als George Baker.

Het op het oog onbeduidende telefoontje in 1992 verandert dus alles. De film waar Hans zijn comeback aan te danken heeft, is door hem onderhand meerdere malen gezien. En o ja, hij staat nog steeds op het podium dat nummer te zingen. Alleen met één verschil, dat doet hij nu wel 300 keer per jaar voor heel wat meer greenback.

reservoir dogs

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s