Dat ene zinnetje: Young MC

Eenmalig hitwonder Marvin ‘Young MC’  Young maakte een aantal jaar geleden ‘zijn opwachting’ in  een aflevering van Scrubs. Een zogenaamd wat oudere versie van Young MC,  heeft ‘Bust a move’ als enige tekst. In welke situatie dan ook. Dat levert een leuke scene op, waar de zin elke keer weer van pas komt. Vooral omdat ‘Bust a move’ net als in het nummer als de oplossing wordt voorgesteld voor allerlei sociale probleempjes. Je kan dus ver komen met een kreet of oneliner.

Tone Loc en Flea

Die ene hit ‘Bust a move’, schrijft de echte Young MC meer dan 25 jaar geleden gewoon naast zijn studie.  In een anderhalf uur staat het op papier en zo krijgt hij als eerste op zijn campus een platencontract. Bij het geruchtmakende label Delicious Vinyl komt hij onder anderen in contact met ene Tone Loc. Wacht eens, dat is toch die rapper van… Inderdaad. Young MC schrijft diens hits  “Wild Thing” en “Funky Cold Medina’ en Tone wordt de eerste grote artiest van het jonge label.

Ondertussen is zijn eigen ‘Bust a move’  al opgenomen en de clip van 400 dollar komt een week na zijn eindexamen uit. Door zijn contacten met de platenmaatschappij en met name grote man in de muziekwereld, Bob Catania,  is niets te gek. Zo komt een andere artiest van Bob, Flea,  even meejammen. De bassist van de Red Hot Chilli Peppers krijgt naar eigen zeggen 200 dollar voor het klusje.

Grammy

Het nummer slaat aan omdat het simpelweg weer eens wat anders is. In een tijd dat bijvoorbeeld Public Enemy sterk opkomt, worden door Young MC de zware onderwerpen eens buiten beschouwing gelaten. Het  gaat gewoon over ‘having fun’  en dat is volledig in het verlengde van de dan groeiende stroom  ‘happy rappers’ die geen scheldwoorden in hun platen gebruiken. In die tijd minder commercieel, want het maakt rap softer is de stelling dan.

Maar met gevloek  win je geen Grammy. Young MC pakt er wel een.  Daarmee volgt hij  Fresh Prince & Jazzy Jeff op, die ook bekend staan om het bewuste gebrek aan gevloek en hun radiovriendelijke sound. Will Smith kaart zijn beweegredenen hiervoor nog eens aan in diens speech tijdens de Grammy’s ’98. Het zorgt ervoor dat aanstormend talent Eminem de aanval op hem opent. Goed, de ietwat verkeerde opmerking van Will over de dan nog onbekende Eminem bij hun eerste ontmoeting zal ook hebben meegespeeld.

Move on

Toch stelt Young MC dat zijn plaat mede het imago van rap heeft veranderd. Niet geheel toevallig wint MC Hammer een jaar later ook een Grammy. Young MC stelt dat door eens met een niet agressieve rapplaat te komen, hij en soortgelijke rappers een breder publiek trekken. Dat bevestigt de Grammy. Die prijs heeft in tegenstelling tot andere artiesten nooit als een molensteen om zijn verdere carrière heen gehangen. De Grammy en de andere prijzen die hij wint in die korte periode, heeft hij trouwens veilig opgeborgen.

Vlak na ‘Bust a move’, volgt er een  lange rechtszaak rond een move naar een nieuwe platenmaatschappij. Ondanks geen nieuwe wereldhit, is hij nog steeds actief als schrijver en artiest. Met name in thuisland VS bust hij na die ene hit nog meer moves en staat de teller nu op meerdere albums. Daarnaast schrijft hij ook nummers voor anderen, zoals “Not That Kind” van Anastasia. Dus advies van de dag:  bust a move, hoe je het doet maakt niet uit.

Vastleggen in volledig scherm 22-3-2016 202524

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s