The legacy van Degrassi High


In de jaren 80 worden Degrassi junior high’ en ‘Degrassi high’  bij ons nog door de NCRV uitgezonden.  Spike,  Snake, Joey en Wheels ken ik zeker nog. Vond ik in die tijd een leuke serie,  zich afspelend op een school in Canada. Die locatie is niet verrassend, dat is namelijk de Degrassi franchise.

Degrassi franchise

Ondanks drie verschillende series, opgenomen op verschillende scholen in Toronto, blijft Degrassi  in de serie altijd de vaste naam van een fictieve school. Ligt voor de hand, bedenker Linda Schuyler is voormalig lerares als ze eind 70’s/begin 80’s vier zogenaamde ‘after school’ afleveringen maakt.Na het succes, voegt ze karakters samen en zo ontstaat de eerste ‘Kids of Degrassi street’ serie. De onderwerpen zijn dan nog vrij licht maar worden steeds maatschappelijker en indringender naar mate de Degrassi serie vordert.  Het lijkt mee te gaan met de tijdsgeest en het opgroeien van de cast zelf.

Cast blijft hangen

De cast wordt in het begin veelal samengesteld door middel van leerlingen van scholen in Toronto met relatief weinig acteerervaring.  Een groot deel van de cast is al in de eerste serie ‘Kids of Degrassi street’ te zien en verhuizen ook mee naar de andere series. Hierdoor hebben de meeste castleden moeite hun tv-carrière voort te zetten als ze eenmaal te oud zijn.

Het beste voorbeeld is Pat Mastroianni. Hij speelt de popi Joey, die uitgroeit tot het gezicht van de oude generatie. Na een paar kleine rollen, duikt hij in de jaren ’00 weer op in de next generation- series, die tot op de dag van vandaag worden uitgezonden. In 2007 maakt hij officieel bekend dat hij stopt met zijn karakter, precies 20 jaar na zijn introductie.

Neil ‘Wheels’ Hope

Dat is hetzelfde jaar dat voormalig castlid Neil Hope, bekend als Joey’s maatje Wheels in de oude series, tragisch aan zijn einde komt. Na het einde van de oude serie in de 90’s, vecht hij tegen alcoholisme en rommelt hij maar wat aan. Net als zijn karakter in de serie. In de loop der jaren zondert hij zich steeds meer af, verbreekt elk contact en verdwijnt uit het zicht. In 2007 wordt hij  dood aangetroffen in zijn kleine appartement. Door gebrek aan identificatie duurt het lang voor dat de familie ontdekt wat er is gebeurd. Pas in 2012 komen  zijn familie en vrienden erachter dat hij is overleden en anoniem is begraven.

The legacy

Met veel parallellen tussen Neil en zijn karakter Wheels kan worden gezegd dat de  legacy  van de serie vooral het realisme is. Het niet schromen om controversiële onderwerpen te behandelen heeft er voor gezorgd dat veel dingen bespreekbaar zijn geworden, zoals ook al wordt gesteld tijdens een reünie  in 1999. Zo is het de allereerste  serie waar ‘fuck’ op de Canadese tv te horen is. En meteen de laatste.

De 80’s versie, met in totaal 96 afleveringen, is een blauwdruk geworden hoe in duidelijke taal de boodschap aan de nieuwe generaties is over te brengen. Beste voorbeeld is natuurlijk  de huidige ‘Degrassi: Next generation’ serie. Hierin is Emma, dochter van 80’s stelletje Spike en Shane het oorspronkelijk uitgangspunt. Met onderhand al een 15e seizoen voor deze versie, heeft de Degrassi formule al meer dan dertig jaar een vaste plek op tv. De echte legacy.

Degrassi

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s